Svenska bönder och jägare ska inte behöva utöva fullt laglig näringsverksamhet under rädsla, skriver Ungsvenska representanter i denna debattartikel.

Dina barn blir hotade till livet, bilen du lagt alla dina besparingar på vandaliseras, din morfars skändade grav blir sig aldrig lik, jakttornen du spenderat åtskilliga timmar på att bygga blir saboterat, stugan du ärvt i generationer brinner ned till grunden och varje dag du kliver utanför din ytterdörr fruktar du att bli anfallen och brutalt misshandlad av främmande aktivister.

Så här bör din vardag se ut – du som intresserar dig för jakt eller driver en gård med djur.

Åtminstone om du frågar de våldsbejakande djurrättsaktivisterna.

De två organisationerna Hunt Saboteurs Sweden (HSS) och Djurfront säger sig värna om djur och rättigheter, men medlemmarna har själv gjort sig ökända genom att förfölja, trakassera och ge sig på privatpersoner som utövar sina fritidsintressen och yrken.

Center mot våldsbejakande extremism har dessutom klassat båda organisationerna som just “Våldsbejakande extremism” sedan sommaren 2020.

Ledaren Richii Klinsmeister, representant för både HSS och Djurfront, meddelar i en intervju i GP att ‘’Bara för att något skulle vara olagligt innebär det inte automatiskt att det är fel’’.

Finansierar med prostitution

Ett tydligt exempel på hur verklighetsfrånvända medlemmarna från organisationerna är. Nyligen blev det även avslöjat att kvinnliga anhängare till Djurfront lagt upp annonser om att utföra en rad olika sexuella tjänster i utbyte mot pengar för att betala av ledaren Richiis skadestånd.

Ett skadestånd han får betala för den egendom han förstört för ett av sina offer. De kvinnliga anhängarna menar på att de befriar en “politisk fånge” genom att finansiera den manliga ledarens skadestånd.

Sektliknande kult

Denna typen av handlingar går att likna med en kult och visar även på den absurda moral som finns inom dessa organisationer. Trots att kriminella aktioner förekommer frekvent från dessa medlemmar är det obegripligt tyst, både från media men främst från våra styrande politiker. När frågan väl lyfts har det inte mynnat ut i något konkret agerande – bara tomma löften.

Vi kan inte längre acceptera att denna typ av brottslighet fortgår i det tysta. Svenska bönder och jägare ska inte behöva utöva fullt laglig näringsverksamhet under rädsla.

Svensk rätt är till för att följas och brottsliga handlingar ska få straffrättsliga konsekvenser. Högre straff för kriminell djurrättsaktivism krävs. Staten måste agera mot den våldsbejakande djurrättsaktivismen – och det är nu.

Emma Ylivallo, djurskydd- och landsbydspolitisk talesperson för Ungsvenskarna
Martin Andersson, ledamot i Ungsvenskarnas utskott för djurskydd- och landsbygd
Mattias Nilsson, ledamot i Ungsvenskarnas utskott för djurskydd- och landsbygd.