Riksdagen har röstat och accepterat Stefan Löfven som statsminister med 173 nej och 116 ja, medan 60 avstod. Eftersom majoriteten (175) inte röstade nej är Löfven vald.

KOMMENTAR. Stefan Löfven får det Socialdemokratin mest av allt önskar: Behålla ministerposterna, till vilket pris som helst.

Och priset är skyhögt. Löfven har redan sålt ut det mesta av socialdemokratiska politiken, men nu måste han ge upp ännu mer.

S måste ge upp mer för makten

Centerpartiet fortsätter pressa på om liberalare LAS och borgerlig politik om skogen och strandskyddet. Något som Miljöpartiet säger nej till.

Annie Lööf (C) upprepade i sin röstförklaring i riksdagen idag, inför statsministervalet, att hennes krav på att S inte får prata med V, om Centerpartiet ska rösta på regeringens budget i höst.

– Centerpartiet kommer inte att medverka till en budget som är förhandlad med Vänsterpartiet, sa Annie Lööf.

Frågan är om Centerpartiet kommer att sätta upp egna övervakningskameror i Rosenbad så att man har kontroll på om socialdemokrater inte träffar eller pratar med vänsterpartister.

Samtidigt säger Vänsterpartiet att man inte kommer att rösta på en budget som man inte haft inflytande på.

Rödgröna röran är total

Man kan alltså konstatera att den rödgröna röran är monumental.

Löfven kan alltså mycket väl få se sin budget falla i december. Då har han sagt att han avgår. Detta är naturligtvis ett försök att pressa C och V att rösta på budgeten även om man inte fått det man krävt.

Men så obstinata som småpartierna nu är, tror inte jag att det hotet biter på Annie Lööf eller Nooshi Dadgostar (V).

Om Löfven avgår i december ska talmannen än en gång genomföra talmansrundor för att föreslå ny statsminister. Om han inte lyckas blir det extraval i mars 2022, bara sex månader innan ordinarie val i september.

Expeditionsminister

Mycket talar för att socialdemokraterna reducerar regeringsmakten än mer genom att sitta kvar och hålla taburetterna varma så som ”expeditionsministär” som det hette förr. En sådan övergångsregering får inte fatta några politiska beslut.

Denna fallande skala på regeringsduglighet har svenska folket att ta ställning till i nästa val. Ska Sverige verkligen lämnas i händerna på en svag Socialdemokrati som styrs från baksätet av obstinata småpartier som C, V och MP?