Ja, vad ska man säga? Socialdemokraterna har snott tidernas mest meningslösa slogan från Centerpartiet – Framåt!

När Stefan Löfven (S) igår presenterade sin nya regering, som såg exakt ut som den gamla, lade partiet ut en bild i sociala medier på statsministern och hans ministrar när de gick till konungen för konselj. Fotot kompletterades med en slogan som många förknippar med… Centerpartiet.

Den kanske mest meningslösa slogan i modern tid: ”Framåt!”

Den har i och för sig hård konkurrens av sådana informativa budskap som Barack Obamas ”Yes we can!”

Plagiat från Frankrike

Utropstecknet verkar vara viktigt. Det understryker att man menar allvar med budskapet. Som dock är så allmängiltigt att det betyder absolut ingenting.

Alltså: Vi är jättetaggade på att genomföra vår politiska vison – som förpliktar till noll och intet.

Det är också komiskt att Centerpartiet inte kom på sin slogan själv, utan har plagierat det från Frankrike. Upphovsman är nuvarande franske presidenten Emmanuel Macron som gav sitt helt nya parti namnet En Marche! (framåt!) inför presidentvalet 2017.

Men slogans kanske säger något väsentligt?

Jag har alltid haft svårt för slogans och tillspetsade budskap. De påminner mig om den gamla svenska satirsången ”Kom och köp lagom söt konserverad gröt” av Ulf Peder Olrog från tidigt 1940-tal.

Men slogans ger ändå någon form av tecken på vad avsändaren försöker kommunicera.

Och visst säger kampen mellan C och S om den mest meningslösa politiska slogan som tänkas kan, något om dessa partier – de har bara meningslösheter att komma med. I den meningen är hela spektaklet mycket talande om avsändarna.