Det har bara gått elva dagar sedan Stefan Löfven röstades bort av riksdagen som statsminister. Men nu ska han sondera möjligheterna att komma tillbaka.

KOMMENTAR. Talmannen har givit Stefan Löfven (S) uppdraget att sondera möjligheterna för honom att kandidera till det jobb han sparkades från för bara elva dagar sedan.

Detta sedan Ulf Kristersson (M) givit upp och till talmannen meddelat att han inte kan samla tillräckligt stöd i riksdagen.

C måste acceptera V-samarbete

Kärnan i regeringskrisen är att Annie Lööf röstar nej till Kristersson på grund av att han behöver stöd från Sverigedemokraterna. Samtidigt vägrar Lööf att acceptera Löfven som lika tydligt måste ha stöd av Vänsterpartiet.

Annie Lööf står inte som en åsna mellan hötapparna, utan som en påtänd hippie som försöker välja mellan alternativ som inte finns.

Löfven måste få Lööf att förstå att hon måste välja ett regeringsalternativ som bygger på antingen SD eller V.

Hon kan inte trolla bort vissa partier från riksdagens omröstningar. Hon är inte någon diktator som kan sätta sig över folkviljan.

Lööf får åter krypa i dyngan

Centerpartiet har redan fått göra en förnedrande reträtt och slopa kravet på fri hyressättning i nyproduktion. Nu är det nästa eftergift från Annie Lööf alla väntar på: insikten om att Stefan Löfven inte kan väljas till statsminister utan att C och V kramar om varandra och erkänner att man är helt beroende av varandra.

Hur svår denna uppgift är för Stefan Löfven att förmedla kan vi bara gissa.

Talmannen ska få besked på måndag.