Regional- och kommunpolitikerna satsar på lyxkontor för sin samarbetsorganisation SKR istället för på den grovt eftersatta äldreomsorgen eller sjukvården som är hårt trängd efter coronapandemin.

SKR, Sveriges kommuner och regioner, ska nu bygga nytt huvudkontor på Stockholms mest centrala och dyra adresser. Vägg i vägg med lyxhotellet Sheraton på Tegelbacken, ett kvarter från centralstationen och ett stenkast från statsministerkontoret Rosenbad.

Dyr adress – politiker satsar på lyx för sig själva

Under sommaren har medier spekulerat i vad lyxkontoret kommer att kosta. Detta eftersom SKR hemligstämplat kostnaden, trots att det är skattepengar som används. Tidningen Fastighetsvärldenuppskattade för några år sedan fastighetsaffären till två miljarder kronor. Kostnaden har stigit sedan dess, uppger experter till SVT

”Man kan också se det som en investering”, säger Lena Dahl, vd på SKR:s moderbolag. Medan kommersiella företag flyttar ut sina huvudkontor från de dyraste adresserna, låter politiker pengarna flöda för att ordna lyx åt sig själva och sina tjänstemän.

Vård och omsorg går på knäna

När det inte gäller ledningen själv, har SKR larmat om att stora ekonomiska svårigheter i kommuner och regioner. Inte minst pandemin har visat på hur undermålig äldreomsorgen blivit, hur illa utbildad personalen är.

Samtidigt har sjukvården fått senarelägga en stor mängd operationer. De inställda operationerna och annan undanträngd vård har skapat en vårdskuld, säger Sveriges Läkarförbund.

Politiker borde göra det som inger förtroende

Det inger inte förtroende för våra kommun- och regionpolitiker när de i en tid som denna skaffar sig lyxiga kontorsmiljöer åt sig själva, medan deras egna verksamheter är hårt utsatta. Hemlighetsmakeriet spär på misstankarna om korruption och falskspel.

Vi behöver lokalpolitiker som har förtroende hos väljarkåren. De är ansvariga för den välfärd som ligger medborgarna närmast.

Se till att stoppa lyxdrömmarna i SKR, prioritera arbetet närmast patienter och brukare – dem politikerna är till för att hjälpa.