50 personer har stoppats i en razzia mot elsparkcyklar i centrala Stockholm. På bara 30 minuter bötfälldes 14 personer.

Under den halvtimmeslånga insatsen uppskattar polisen att omkring 50 personer stoppades för att de bröt mot reglerna. Det var så många att polisen inte ens hann bötfälla alla. Nya lagbrytare dök upp samtidigt som polisen skrev ut böter, vilket resulterade i en muntlig tillsägelse till de åkare som polisen inte hann med att bötfälla. Av 50 personer som stoppades fick 14 personer böter.

– Insatsen går ut på att få färre döda och skadade i trafiken, men det finns också ett behov av att informera. Målet är inte att bötfälla så många som möjligt, utan att informera, säger yttre befäl för Södermalmspolisen till SVT.

– Man svänger ut kors och tvärs, genar över körbanor och åker mot rött. Det är ingen bra trafikmiljö.

Åker man mot rött så är boten på 1 500 kronor, och för de som åker fler än en på en elsparkcykel kostar det 500 kronor per person. Utöver boten hamnar man i belastningsregistret i fem år.