30 åtalade har dömts av Södertörns tingsrätt för brottslighet kopplat till ”Vårbynätverket”, bland annat rapparen Yasin som under häktningen belönades av Sveriges Radio P3.

Det har varit ett omfattande gängmål med 30 åtalade. Mycket av bevisningen beror på utländsk polis, eftersom svensk polis är förbjuden att avlyssna kriminella på detta sätt.

Rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil döms till fängelse för inblandning i kidnappningen av en annan känd artist, meddelar Södertörns tingsrätt. Yasin döms till 10 månader i fängelse för förberedelse till människorov och Haval Khalil till två och ett halvt år för medhjälp till människorov.

Nätverkets utpekade ledare, 33-årige Chihab Lamouri, döms till 17 år och 10 månaders fängelse för bland annat mordförsök och människorov. Enligt åtalet ska Lamouri ha kontrollerat ”Vårbynätverket” genom en hierarkisk struktur, utbredd över flera förorter, skriver SVT.

Av gängmedlemmarna har 26 döms till minst 6 månaders fängelse. Därutöver döms en person till sluten ungdomsvård och en annan till dagsböter.

De dömda har enligt Södertörns tingsrätt bland annat begått brott som försök till mord, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott och grov penningtvätt.

För Sveriges radio betyder det ingenting. Man kommer att fortsätta spela Yasins musik i P3 och därmed bidra till hans ekonomi.