Skånepolisen har fortfarande ingen misstänkt för dåden som pågått sedan april då danskregistrerade bilar utsatts för stenkastning när de kört på motorvägen E65 mellan Skurup och Ystad.

Polisen tog ingen större notis om ärendet då, utan såg det snarare som något för ett försäkringsbolag att utreda. Att bilar skadas av stenar på en motorväg är inget ovanligt.

Men i Danmark råder inte samma nonchalans och inkompetens kring säkerhetsfrågor. Dansk polis noterade en märklig trend i sociala medier där allt fler berättade om att de attackerats med stenar när de kört på skånska vägar. Särskilt de som rest till och från Bornholmsfärjan i Ystad.

Vanvett

Danska rikspolisen reagerade och landets justitieminister skällde ut sin svenske motsvarighet, Morgan Johanson (S).

– Jag är bestört över rapporterna om att danska bilister utsätt för systematisk stenkastning i Sverige. Det är vanvettigt och direkt livsfarligt och när ett så stort antal bilister drabbas ger det anledning till djup oro, säger han till danska medier. 

Detta fick fart på Skånepolisen.

– Helgen före midsommar gick vi ut och bad danskarna som drabbats att anmäla, sa presstalesperson för polisen i region Syd.

Kunde ha dött

Uppmaningen ledde till att anmälningarna började välla in. Polisen började sätta in åtgärder men ingen lösning har visat sig, tre månader efter attackerna började.

Stenkastningen mot danska bilar har fortsatt. Nu har över 100 fordon drabbats, skriver Aftonbladet.

Danske rörmokaren Frederik Tonnesson berättar för tidningen att han fick en sten ”stor som en knytnäve” in genom sin vindruta.

– Jag kunde ha dött, säger han.