Löfven drar ofta paralleller till Ungern, men han beter sig själv som en oligark eftersom han hävdar att demokratin hotas om han förlorar makten. Det skriver S-kolumisten och forkaren Lotta Gröning. 

Inför att Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven ser ut att väljas till statsminister av riksdagen för tredje gången, riktar S-rösten Lotta Gröning svidande kritik mot partiet i sin kolumn i Expressen.

En förtryckarkultur uppstod

Hon vänder sig mot det sätt som S och andra partier bemött Sverigedemokraterna.

Trots en enad front och tungt artilleri fortsatte SD att växa. Ju mer partiet isolerades, desto större blev deras supporterklubb.

”Märkligt nog infann sig fortfarande inte någon eftertanke hos det gamla partietablissemanget. De ställde sig aldrig frågan om deras strategi verkligen fungerade, utan i stället uppstod närmast en förtryckarkultur där alla förväntades bekämpa SD”, skriver Gröning.

Hon ställer den för S främmande frågan: ”Det kanske rentav är bra att byta regering?”

Krampaktigt maktbegär

Men istället håller S krampaktigt fast vid makten till varje pris. Och priset är högt. ”Socialdemokratin som en gång i tiden stod stadigt i en demokratisk socialism med en tydlig vänsterpolitik bör numera betecknas som socialliberaler.”

Istället för att värna demokratin drar ”Löfven drar ofta paralleller till Ungern”. Men, skriver Gröning, ”Stefan Löfven beter sig själv som en oligark eftersom han hävdar att demokratin hotas om han förlorar makten.”

Detta får henne att dra en allvarlig slutsats. ”Det har skapat misstro och en socialdemokratisk rörelse i kris som i många fall till och med kan betecknas som döende.”