Elva män döms till några få månaders fängelse för upploppet i Hjällbo sista fredagen i maj och som på söndagen ledde till hämndaktion där en 44-årig man sköts till döds mitt bland utposterade poliser.

På fredagen 28 maj drabbade två grupperingar samman på torget i Hjällbo i nordöstra Göteborg. Enligt åklagaren var bakgrunden till bråket att en av de dömda, en 21-åring, vid 17-tiden på eftermiddagen hade jagat en yngre man och huggit med en kniv mot dennes rygg. De båda tillhör två olika grupperingar i området varav ”i vart fall den ena är ett kriminellt nätverk”, enligt åklagaren.

Stort våldsamt upplopp

Uppemot etthundra personer samlades på kvällen vid Hjällbo torg. En stor närvaro av polis höll isär grupperna, som inledningsvis enbart skrek åt varandra, åtskilda genom att bilda kedjor.

Mindre grupper av personer ryckte ändå ihop i slagsmål. Våldsamheterna avklingade sedan polisen använt sig av pepparspray. Som mest deltog cirka 60 poliser i insatsen och de omhändertog 32 personer.

Elva häktades och åtalades för våldsamt upplopp. Utredningsläget var bra eftersom det finns gott om övervakningskameror i området och många tips kom till polisen. Samtliga nekar eller bestrider brott men de elva döms för våldsamt upplopp, rapporterar TT.

Trots att även brottsrubricering brott mot knivlagen, misshandel och sabotage mot blåljusverksamhet får de bara mellan två och fyra månaders fängelse.

– Det kan tyckas vara låga straff, men våldsamt upplopp är ett brott som visserligen begås kollektivt men där man sedan behöver titta på var och ens inblandning. Och detta är i linje med hur praxis har utvecklats på området, säger chefsrådman Märit Bergendahl till SVT.

Upplopp ledde till mord med skjutvapen

Det pågår ytterligare polisutredningar med kopplingar till händelserna i Hjällbo sista helgen i maj. En av dem handlar om mordet på en 44-årig man som sköts till döds två dagar efter det stora upploppet, i vad som förmodas vara en hämndaktion. Två av offrets vänner skottskadades också.

Skottlossningen skedde utomhus i Hjällbo trots stor polisnärvaro.

En 20-årig man kunde gripas omgående och sitter häktad misstänkt för mord.