Två medelålders kvinnor, 55 och 48, smugglade ut en 20-årig man i en resväska från Migrationsverkets förvar i Gävle. De har dömts till lindriga påföljder av tingsrätten.

En 55-årig kvinnlig präst i Svenska kyrkan och en 48-årig kvinnlig gymnasielärare i svenska döms till en månads fängelse villkorligt och 50 dagsböter för att ha smugglat ut en 20-årig ung man med utvisningsbeslut från Migrationsverkets förvar i Gävle.

Den ena kvinnan, som hade med sig en resväska på hjul, lämnade det låsta besöksrummet först. En stund senare tillkallade den andra kvinnan personal och uppgav att mannen inte återkommit efter ett toalettbesök. Det visade sig då att han avvikit från förvaret.

Väskan avsevärt tyngre

Av Migrationsverkets övervakningsfilmer vid entrén visar att resväskan som kvinnan hade med sig var avsevärt tyngre när hon lämnade, jämfört med när hon kom till förvaret.

Gävle tingsrätt kan därför slå fast att han smugglades ut ur förvaret i väskan.

Kvinnorna, som nekat till brott, döms nu för främjande av flykt. Påföljden för dem båda bestäms till villkorlig dom och de ska betala 22 500 respektive 20 000 kronor i dagsböter, rapporterar SVT.

Det framgår inte vart 20-åringen tagit vägen eller hur han belönat sina medhjälpare för flykten.