Efter nio timmar tog gisslandramat vid Hällbyanstalten slut. Båda kriminalvårdarna som suttit barrikaderade tillsammans med två morddömda intagna släppes, meddelar polisen på sin hemsida.

Det var vid lunchtid på onsdagen som två morddömda fångar tog två kriminalvårdare som gisslan och barrikaderade sig i vaktutrymmet på en av fängelsets avdelningar. Anstalten har säkerhetsklass 1, vilket är den högsta säkerhetsklassningen tillsammans med exempelvis Kumla.

Pizza

Under eftermiddagen ska gisslantagarna gått med på att släppa en ur gisslan mot att alla 20 intagna på avdelningen fick kebabpizza, något som senare levererades till anstalten.

Kameror i utrymmet täcktes för och enligt uppgifter krävde de två intagna sedan en helikopter.

Strax före kl 19.30 bekräftade Kriminalvården att en av vårdarna var släppt.

– Man begärda vissa saker ut utbyte mot gisslan och det slutade med att vi har delat ut pizzor, säger Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm till SVT.

Två timmar senare släpptes också den andre i gisslan utan att nationella insatsstyrkan behövde gå in.

– Vid tjugo över nio på onsdagskvällen så fick vi beskedet att förhandlingen med gisslantagarna hade avslutats och att båda vårdarna hade släppts. Det behövdes ingen fritagninginsats, säger Stina Lyles som är pressekreterare för Kriminalvården.

Båda kriminalvårdarna är oskadda.

Två morddömda

De två morddömda fångar som beväpnade sig med stickvapen och tog gisslan på anstalten var Isak Dewit, 30 och Haned Mahamed Abdullahi, 24.

Efter upplösningen greps de och fördes till polishuset i Eskilstuna. Brottsrubriceringen är människorov i två fall.

Foto: Polisen.

Isak Dewit,  30, är dömd till 18 års fängelse för att ha mördat en småbarnspappa i Göteborg 2016 med automatvapen utanför en skola. Pappan sköts med 15 skott. Enligt åklagaren kan måltavlan ha varit någon annan. Inget motiv kunde slås fast. 

Haned Mahamed Abdullahi, 24, som är medborgare i Somalia, dömdes till 18 års fängelse för mord, ett brutalt knivdåd i Skellefteå 2019 mot en man som han var inneboende hos. Det var efter en fest som han attackerade mannen.

Skaffade sig vapen

Ett skäl till gisslandramat kan vara att man tidigare, vid en visitation på samtliga utrymmen på avdelningen, hittade delar som såg ut att tillhöra ”ett tidigare egengjort stickvapen”. Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi sattes därefter i avskildhet från den 11 juli till den 13 juli, rapporterar Expressen.