Förra veckan träffades två små barn i Flemingsberg av skott när de lekte utomhus. Också ett äldre par i Malmö blev av misstag beskjutna i sitt hem. Hur stor är risken för tredje man att skadas av de kriminella gruppernas våld?

Risken att som oskyldig träffas av en förlupen kula har sannolikt ökat, säger två experter till Sydsvenskan (betalvägg). Tidningen konstaterar att flera sådana fall har fått stor uppmärksamhet på senare tid, bland annat de två barn som träffades av skott i Flemingsberg söder om Stockholm 17 juli.

Såväl Brottsförebyggande rådets Jonas Öberg som kriminologen Manne Gerell drar den slutsatsen. Att automatvapen i gängens uppgörelser har blivit vanligare lyfts som en förklaring.

– Man skjuter oftare fler skott. Det betyder att risken ökar för att förbipasserande träffas, säger Gerell.