Miljöpartiet i Tyskland störtdyker i opinionen sedan deras ledare och kanslerskandidat Annalena Baerbock avslöjats med en rad oegentligheter.

Tyskland går till förbundsdagsval i höst. Som en följd av folkligt missnöje med de två stora partierna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna, har De Gröna haft ovanligt höga opinionssiffror.

Ja, Annalena Baerbock fick lika högt förtroende i mätningarna som kanslerskandidaterna för de två stora partierna.

Men nu har hon rasat och halverat sitt stöd.

Drabbats av flera skandaler

En förklaring är att medierna börjat granska Miljöpartiet eftersom deras höga opinionssiffror skulle kunna gjort dem inflytelserika i tysk politik. Precis som i Sverige har Miljöpartiet tidigare sluppit mediegranskning. Istället har medierna hejat på och givit positiv bevakning.

Inte så längre. Så fort medierna började titta närmare på Annalena Baerbock visade det sig att hon var slarvig med sanningen.

Hon bröt mot lagen när hon inte redovisade en sidoinkomst på ca 250.000 kronor. I sin publicerade meritlista påstod hon att hon varit medlem i allt möjligt som det inte går att vara medlem i, som FN:s flyktingkommissariat. I den debattbok hon publicerat nu i sommar, ”Jetzt”, har hon plagierat andras texter utan att ange källan.

Sluppit mediegranskning tidigare

De Gröna var inte vana vid att bli granskade av medierna. Till en början bad Baerbock om ursäkt för felen som avslöjats, men i takt med att påkomna brister och felaktigheter blivit fler har partiet vänt taggarna utåt. Man hävdar nu att medier ägnar sig åt smutskastning och att politiska motståndarna sprider trumpistiska fejknyheter.

”Om Baerbock har ett fritt förhållande till sanningen ska hon kanske inte leda Europas mäktigaste ekonomi, trots allt”, summerar i DN Gunnar Jonsson (betalvägg).

Enligt Deutsche Welle har De Grönas kanslerskandidat nu fått se sitt förtroende hos väljarna halverat. Medan Olaf Scholz (SPD) och Armin Laschet (CDU) ligger strax under 30 procent vardera har Baerbock nu 18 procent.