– Skott har avlossats och en person är avliden, säger polisbefäl i Norrbotten. Den regionala insatsstyrkan har hjälpt till och jobbat i området. Under fredagskvällen sköts en ihjäl och två skottskadades i andra skjutningar i Stockholm och Västerås.

Larm kom kl 22.18 om en misstänkt skottlossning i Notviken i Luleå. På plats hittade de en död person.

Skottlossningen skedde utomhus. Flera personer hörde skott och larmade polisen, skriver Expressen.

Vid 07.30-tiden på lördagsmorgonen hade ingen person gripits. Polisen är i övrigt mycket förtegen om vad som skett i Luleå under fredagskvällen. Man beskriver det som att man befinner sig i ett ”intensivt utredningsläge”:

– Det jag kan säga är att vi har hållit förhör med personer som befunnit sig i närheten av platsen och har pratat med de personer som ringt in. Vi har även knackat dörr i området. Vi är intresserade av iakttagelser som har gjorts. Har man befunnit sig i närheten tycker vi att man ska kontakta polisen så att vi kan göra bedömningen om informationen är intressant eller ej, säger polisens presstalesperson till SVT.

Allvarligt skottskadad i Stockholm

Tidigare på fredagskvällen hittades en skottskadad man i Bagarmossen i södra Stockholm. Hans skador beskrivs som allvarliga men inte livshotande.

Larmet kom in vid 19-tiden på fredagen. Den skadade är i 20-årsåldern.

– Han var vaken och talbar och vi har kunnat ha ett samtal med honom innan han transporterades till sjukhus, säger polisen.

Ett vapen har hittats och flera polisenheter befinner sig på platsen.

– Det har varit någon form av bråk, där ett flertal individer varit inblandade, säger polisen till Aftonbladet.

Vid 21.30 på fredagen meddelade polisen att en man har gripits misstänkt för mordförsök. Under lördagsmorgonen säger polisen att mannen har anhållits i samband med skjutningen i Bagarmossen.

Skottlossning i Västerås – en person skadad

En tredje person blev skottskadad på fredagskvällen i ett bostadsområde i Västerås. Personen fördes till sjukhus.

– En person är skjuten, säger regionsledningscentralsbefäl på polisen till SVT.

Vid 22.30-tiden larmades polisen till Skallbergsgatan då inringare hört misstänkt skottlossning i området. Den skadade personen hittades utomhus.

– Det är en person som har frihetsberövats i och med detta. Jag kan inte säga ålder eller något om vem den här personen är, mer än att det är en mansperson. Vi kommer fortsätta med vår tekniska utredning och kommer att hålla förhör. Den skottskadade befinner sig fortfarande på sjukhus, säger polisens presstalesperson.

Ärendet rubriceras som mordförsök. Ett område har spärrats av.