En välkänd tidigare journalist på Dagens Nyheter har dömts till tre års fängelse för flera våldtäkter mot barn.

Mannen har erkänt vissa av gärningarna och dömdes för flera våldtäkter mot sina egna barnbarn och även för grovt sexuellt övergrepp.

Journalisten har varit tongivande under många år på den inflytelserika tidningen, skriver Stoppa pressarna som också var först med att rapportera om Fredrick Federleys sambo som var villkorligt frigiven under avtjänandet av ett åtta år långt fängelsestraff för 22 våldtäkter på barn.

Övergreppen har inträffat både i Sverige och utomlands i samband med semesterresor med familjen, bland annat på Gran Canaria. Övergreppen har pågått i flera år fram till sommaren 2017. Flickorna har då varit mellan fem och elva år gamla.

I domen konstaterar tingsrätten att berättelserna från de tre barnbarnen inte innehåller några motsägelser eller svårförklarliga inslag.

En av flickorna har förklarat att den tidigare DN-journalisten berört henne sexuellt flera gånger fram till dess hon fyllde 11 år och började förstå att det som hände inte var normalt. Såvitt flickan minns började övergreppen när hon var 8 år.

Ur domen mot DN-journalisten.