Nye vänsterledaren Nooshi Dadgostar gick till hårt angrepp mot Socialdemokraterna i sitt Almedalstal på söndagen. Det kan också tolkas som att hon sågade Annie Lööf genom att beklaga att politisk prestige går före sunt förnuft.

REFERAT. Det var ett annorlunda tal från en vänsterledare. Stefan Löfven är svårt skadskjuten och har tappat mycket auktoritet på att inte lyckas hålla ihop januaripartierna.

Stridslysten V-ledare

Men Dadgostar skäms inte det minsta över att Vänsterpartiet för första gången i partiets 104 åriga historia fällt en S-regering. Hon är snarare stridslusten och vill puckla på S mer, om de inte gör som Vänsterpartiet vill.

Detta efter att hon idkat något så ovanligt i politiken som självkritik. Dadgostar erkänner att Vänsterpartiet har varit naiva.

– Även vi har haft för stor tillit till Socialdemokratin och deras förmåga att bygga Sverige. Men det har vi inte längre, varnade Dadgostar.

Det måste gått en chockvåg genom den socialdemokratiska nomenklaturan när Dadgostar sa:

– Aldrig mera passivt stöd.

Också Annie Lööf får verbala snytingar

Dadgostar dundrar på med formuleringar som är rent hånfulla mot både Stefan Löfven och Annie Lööf.

– Vill Socialdemokratin fortsätt vara stödparti åt Centerpartiet är det deras val. Men Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Det har ni mitt ord på, säger Dadgostar.

Hon riktar sig också mot hela det politiska spelet på riksnivå där vissa – läs Annie Lööf – vägrar tala med andra folkvalda.

– Det sunda förnuftet har ersatts med politisk prestige … Makthavare har tappat fotfästet och många medborgare upplever med rätta att problemen förbises. Det blir ett politiskt spel istället för ett politiskt hantverk, säger Dadgostar.

Med andra ord, det var ett kraftfullt tal från en partiledare som vunnit en stor moralisk seger genom att ha fått en misslyckad S-ledare avsatt som statsminister. Allt tyder på att V inte kommer att lägga sig. Om Löfven ska kunna bli statsminister igen är det Annie Lööf som får ge upp igen.

Lööf släppte kravet om fri hyressättning när tåget för misstroende hade gått. Nu får hon släppa kravet på att inte förhandla med ”ytterkantspartiet” Vänsterpartiet. Iallafall om hon vill att Löfven åter ska accepteras som statsminister av riksdagen.

Dadgostar synar Annie Lööfs kort. Återstår att höra hur C-ledaren svarar när det blir hennes tur att tala.