I sitt Almedalstal gick Ebba Busch (KD) till hårt angrepp på C och MP för att via statlig klåfingrighet från storstaden utarma stora delar av landet.

REFERAT. Som brukligt är KD-ledaren skicklig i att hålla tal direkt in i TV-kameran. Och hon har bitvis en frisk retorik, även om den handlar mer om motståndarna än om den egna politiken.

– Titta på vad de gör. Den här mandatperioden har Stefan Löfven och Magdalena Andersson i genomsnitt sänkt skatten för en bank- eller finanschef med över 50.000 kronor. Nu talar man om att återinföra fastighetsskatten så att den som äger en genomsnittlig villa får betala 30.000 kr mer för att bo kvar i sitt eget hem, säger Busch.

”Det är du som står på menyn”

– Vi vet vilka det är dom har tänkt ska betala. Om du äger ett hus eller bostadsrätt, då är det dig dom är ute efter. Om du pensionssparar för att trygga din framtid, då är det dig dom är ute efter. Om du tagit bolån för att köpa en bostad, då är det dig dom är ute efter. Använder du rut- eller rot-tjänster, då är det dig som är ute efter. Om du driver ett familjeföretag, då är det dig dom är ute efter. Om du inte har råd att byta in din gamla trotjänare till en elbil, då är det dig dom är ute efter. Om du lever av jorden eller skogen, då är det dig dom är ute efter.

– De rika är för få och lättrörliga för att krama riktigt mycket pengar ur. Och när skattehöjningarna kommer är det inte bankdirektörerna som vänstern planerar att steka. Det är du som står på menyn.

Här levererade Busch en slagfärdig retorik som vi sällan hör från politiker nuförtiden. Och hennes framförande är i det närmaste perfekt, med rätt ton och engagemang.

Århundradets vårdreform

Ebba Busch inledde med att tala om Kristdemokraternas paradfråga, sjukvård och äldreomsorg. Hon kritiserade de allt längre vårdköerna, men här blev hennes egna lösningar abstrakta och föga informativa.

Hon konstaterade att i Tyskland träffar en läkare 9 patienter om dagen, medan en läkare i Sverige i snitt möter mindre än 3 patienter en arbetsdag. Att avskaffa regionerna är säkert rätt, där frodas mest byråkrater, men vad ska få läkarna att träffa fler patienter?

Det är något paradoxalt över sjukvårds- och omsorgspolitiken. Väljarna tycker denna fråga är ett av de allra viktigaste och politiken lägger stora resurser på detta, men det är väldigt svårt att tala om vilka lösningar som skulle ändra läget. Och väljarna tycks inte intresserade av management och incitamentsstrukturer.

Därför blir det mest klyschor om vård och omsorg.

Landsbygdens folk

En tydlig avsikt i talet var att locka borgerliga centerväljare. Hon talade om bilen och bensinmackarna, om varg, om skogen – men inte om jägarna…

Den typen av försäljningsknep blir lite för genomskinliga när de bara är ett avsnitt bland flera i ett ganska kort tal.

Så det blir för Ebba Busch full pott för retorik och framförande, men medelbetyg för innehåll.