Det är med spänning vi väntar på beskedet om den avsatte statsministern utlyser extraval på måndag, eller låter sig omväljas med ett rakbladstunt stöd.

Det naturliga är ju att låta svenska folket i extraval lösa ut den turbulens som de rödgröna partierna helt på egen hand orsakat. Nuvarande regeringskris är helt och fullt en kris för det partipolitiska ledarskapet i Sverige.

Lööf har sålt smöret och tappat pengarna

Framför allt har Annie Lööf visat att hon fullständigt saknar taktisk och strategisk förmåga i maktspelet. Hade hon dragit tillbaka punkt 44 om fri hyressättning i söndags, hade V inte röstat för att fälla Löfven på måndagen och då hade inte heller Liberalerna haft skäl att hoppa av Januariöverenskommelsen.

Det rödgröna spektaklet hade då kunnat fortsätta som det gjort sedan januari 2019.

Men Annie Lööf vägrade ge vika, och nu har hon både sålt smöret och tappat pengarna.

S vill inte ge ifrån sig makten självmant

Läget är ytterst prekärt för det en gång så självsäkra maktpartiet Socialdemokraterna. Rent logiskt borde Löfven välja extraval. Han kan skylla på de liberala småpartiernas enorma velighet och uppmana folk att rösta på S för att få lugn och stabilitet.

Men det som talar emot ett sådant beslut från Löfvens sida är att Socialdemokraterna aldrig någonsin vill släppa ifrån sig makten självmant. De vill klamra sig fast vid taburetterna till vilket pris som helst.

Löfven kan bli statsminister

Det viktiga är därför för S att få Löfven återinsatt som statsminister efter en talmansrunda där en rakbladstunn övervikt med aktivt stöd från S och MP, tillsammans med nedlagda röster av V och C ger 175 mandat. Mot 174 nej-röster från M, SD, KD och L.

Visserligen kan Löfven ändå falla, eftersom C-ledamoten Helena Lindahl från Västerbotten röstade nej till honom 2019 och i media sagt att hon ”inte sörjer att Löfven nu fallit”.

Men den risken kan nog S ta för att få Stefan Löfven utsedd till statsminister igen. Och Centerpartiet kan få henne att vara frånvarande från statsministervoteringen, så att hon inte avger en nej-röst. Och hennes frånvaro innebär ett passivt stöd, eftersom det bara är 175 aktiva nej-röster som kan fälla talmannens förslag.

Budgeten är ingen kabinettsfråga

Stefan Löfven har som statsminister redan fått sin statsbudget nedröstad två gånger, både 2014 och 2018. Att han kan få sin budget fälld också hösten 2021 är alltså ingen förnedring stor nog för honom att avgå, alltså ställa kabinettsfråga.

Simsalabim – Socialdemokraterna behåller regeringsmakten fram till valet i september 2022.

Att det därmed blir den svagaste regering någonsin är inte det avgörande, det är istället för Socialdemokraterna att inte – inte till något pris – släppa fram oppositionen till regeringsmakten.

Och extraval? Det skulle betyder att Socialdemokratin får överlåta åt svenska folket att avgöra. Och eftersom man inte kontrollerar folket, vill man säkert slippa extraval till dess det blir absolut oundvikligt.