Det är som att centerpartisterna inte förstår att vänsterpartisternas röster räknas i parlamentet. Och som vågmästare måste V med i båten för att ”den breda mitten”, som Lööf säger om S- och C-samarbetet, ska kunna behålla regeringsmakten.

Ryktena är många om hur regeringskrisen ska lösas ut. Men några som inte begriper förutsättningarna är centerpartisterna. Iallafall inte de som Svenska Dagbladet intervjuat. Tre redaktörer menar att C inte kommer att backa om marknadshyror, därför att det skulle innebära att S kan ändra i ingångna avtal också framgent.

Mer värt om samarbetspartnern fälls

– Den brännande punkten är om partierna kan samarbeta. Om något av partierna backar nu kommer partierna att veta att det alltid finns kryphål eller genvägar. Fri hyressättning i nyproduktion är i sammanhanget en skitfråga, säger Marcus Åsling,  politisk redaktör för centerpartistiska Östersunds-Posten.

– Om man ska dra frågan till sin spets är det mer värt för S att bli fällda i riksdagen, för att visa sin trovärdighet som partner. På sikt kommer det att ge mer för ett mittensamarbete, tror Åsling.

Märkligt! Det skulle alltså vara bättre för samarbetet om det förlorade votering i riksdagen och tappade makten. Utan V-stöd i framtiden kommer ett S- och C-samarbete inte kunna resultera i en ny regering. Samarbetet skulle bli tätt, harmoniskt och förtroendefullt – men meningslöst eftersom det inte resulterar i regeringsmakt.

Backar C ”blir det prejudikat”

– Jag har svårt att se att Centerpartiet har utrymme att vika ner sig. Det riskerar att bli prejudikat. Nästa gång kan Vänsterpartiet ha en längre lista med krav, beroende på hur regeringen ser ut efter nästa val. Principfrågan är väldigt stor, säger Henrik Sjöholm, i dag pr-konsult men tidigare talskrivare åt dåvarande partiledaren Maud Olofsson (C).

Märkligt! Vänsterpartiet har ju sin makt att avsätta C-stödd S-regering vilken dag i veckan ändå. Det behövs inget ”prejudikat”. Sjöholm tycks mena att om C och S struntar i V kommer problemet att försvinna. Så är det ju inte. Vänsterpartisterna har sina 27 riksdagsmandat att som vågmästare fälla regeringen med, även om centerfolk förtränger detta absoluta faktum.

V kan ställa ultimatum hela tiden

– Centern går inte Vänsterpartiet till mötes för då kommer V att ställa ultimatum hela tiden. Det här med fri hyressättning i nyproduktion är väl ingen jättefråga för C, men har man skrivit avtal så har man. Och vill en majoritet i riksdagen fälla regeringen, då är det så, säger Reidar Carlsson, politisk chefredaktör för centerpartistiska Norrtelje Tidning.

Märkligt! V har kunnat ställa ultimatum ända sedan Januariöverenskommelsen ingicks, men har avstått fram till nu. Varför skulle de sluta ställa ultimatum om partiet inte blir lyssnat på? Det rimliga att göra för att V inte ska ställa ultimatum, är att lyssna på dem vars röster man måste få.

Centerpartiet accepterar inte riksdagen som är

Dessa tre röster tillhör visserligen inte partiledningen men ger en indikation på hur resonemangen i Centerpartiet går. Det är som att man vägrar acceptera riksdagens sammansättning. För att en C-stödd S-ledd regering ska undvika att falla måste Vänsterpartiet tolerera den.

Och förutsättningarna blir ju inte bättre om C genom sin låsning får Löfven fälld. Tvärtom förlorar den nuvarande JÖK-regeringen då Liberalerna. Om Löfven i nya talmansrundor skulle få Vänsterpartiet stöd, kommer förmodligen inte L att gå med i en ny regeringsförhandling som stödparti. Då står C ensam med de rödgröna.

Centerpartiet är i vänsterburen

Det som hänt sedan Annie Lööf i våras deklarerat att man är villig att ingå förnyat avtal med Löfven efter nästa val, är att hon gjort sig av med sin ”mittenposition”. Hon har inträtt i vänsterburen. Det ger per automatik Vänsterpartiet betydligt mer makt. Annie Lööf har nämligen inga andra utvägar än att få stöd från V för att driva S- och C-samarbete igenom riksdagen.

Lööf har förlorat banden till sina forna borgerliga samarbetspartners, och är helt i Vänsterpartiets våld. Ska nuvarande Löfven-regering fortsätta, eller efter det att han fallit i misstroendeomröstning komma tillbaka efter nya talmansrundor, krävs Vänsterpartiets stöd.

Det är detta faktum centerfolket mentalt förnekar, även om det är ett otvivelaktigt faktum.