Romska ”rättegångar” hålls i kommunlokaler – av personer som jobbar för Malmö stad. Parallella rättssystem accepteras av styrande vänsterpolitiker.

Två av klandomarna, som ironiskt nog arbetar med olika ”inkluderingsprojekt” för Malmö stad, menar att de endast fungerar som medlare för att reda ut interna romska konflikter. Men när klanrättegångarna sänds live på Facebook talas det om straff, skadestånd och lagstiftning.

Det avslöjar Kvällsposten (betalvägg) i en stor granskning av ett framväxande parallellt rättssystem.

Svensk rätt faller samman

– Det finns ingen rättvisa. Bara mutor, falskhet och korruption, säger en romsk man som tidningen har talat med.

När han inte fick rättvisa gjorde mannen det man inte får enligt klankulturen: Han ringde polisen. 

– Polisen undrade varför jag inte vände mig till mina egna domare, för de vet ju att vi har det här systemet. Jag tror de är trötta på oss zigenare, för det blir alltid så att mitt i utredningen så ringer vi in och drar tillbaka anmälan. De har inte tid med sånt, säger mannen uppgivet. Han tvingades ta tillbaka sin polisanmälan.

När tidningen frågar polisens sociala insatsgrupp i Malmö om det inte är problematiskt med parallella domstolar.

– Det är absolut inte okej så klart, men det är svårt att komma åt. 

En annan polis säger att när det undantagsvis sker polisanmälan blir det svårt att utreda eftersom den ofta tas tillbaka. Då har de förmodligen löst det själva på något annat sätt, menar polisen. 

Tidningen menar att polisen har kapitulerat för klanjuridiken: ”I samtal med olika poliser är det en mening som ofta återkommer: De löser det själva.

Övergår Sverige i tysthet till klankultur och blodshämnd? Och lämnar den västerländska traditionen om rättsskipning bakom oss?