Många – på båda sidor – ser riksdagsvalet i september 2022 som ett riktigt ödesval. Ska Sverige räddas från kriminell otrygghetsvåg? Eller är Sverige hotat av att väljarna röstar på fel parti? Men SCB ser ingen bestämd trend i folkdjupet.

Det är frustrerande att se hur stabila opinionsmätningarna är. Nu senast den stora partisympatimätningen från SCB. Allt ligger still. Rörelserna i opinionen är små. Styrande majoritet har en krympande ledning, men ändå en ledning över oppositionen.

Ingen dramatik regionalt

Jag hoppades finna lite dramatik i de regionalt nedbrutna siffrorna, något SCB kan göra eftersom man har tillfrågat fler än andra mätningar.

Men icke. Rörelserna är små. Den konservativa oppositionen har gått fram i Västsverige, Stockholms län och i Mellansverige (Uppsala, Södermanland, Östergötland, Örebro- och Västmanlands län samt Värmland, Dalarna och Gävleborg). Men istället har de rödgröna partierna ökat i Skåne, Småland, Stockholms stad och övre Norrland.

Tröttsamt taktiksnack kring spärren

Den största dramatiken handlar faktiskt om MP och L kommer in eller åker ur. Det påverkar vem som får majoriteten i riksdagen. Men det är ju ingenting man kan kampanja kring, istället skapar det bara mer stök och bök att det resoneras om taktikröstning. Det har ju inget med landets utveckling att göra.

Sverige har historiskt val att göra

Det är som om väljarkåren inte ser att vi har ett historiskt val att göra. Mellan fortsatt låt-gå-politik där kriminella tar över allt mer, eller en ny regering som tar trygghetsproblemen på allvar och vidtar tydliga förändringar som bryter trenden.

Men vi som är politiskt intresserade behöver ha tålamod. De flesta väljare har sina egna liv att leva och det är rationellt att inte bry sig så mycket om partipolitik mellan valen – då kan man ändå inte ändra något.

Det är när valrörelsen går in i sitt intensiva skede, om ett år, som det börjar bli intressant för verklighetens folk att tänka till om vilken utveckling man vill se på 20-talet.

Till dess får vi nördar fortsätta diskutera och finslipa argumenten.

Det kommer bli oootroligt spännande. Än finns inga indikationer åt något håll. Titta bara på den här regionalt nedbrutna tabellen, med siffror från den färska SCB-mätningen, jämfört med deras första mätning efter förra valet i november 2018:

Källa: SCB juni 2021 och december 2018