Skälet till det grova våldet i Sverige är att de kriminella klanerna flyttar fram sina positioner. De demonstrerar vem som bestämmer och gör tydligt att polisen inte kan skydda någon från att avrättas på öppen gata i Sverige.

De senaste tidens dödliga våld kan vara ett tecken på att släktbaserade kriminella grupperingar, så kallade klaner, försöker att avancera. Det säger klanexperten Per Brinkemo till TT.

Den 44-årige man som sköts i huvudet mitt i Hjällbo centrum var ostraffad och händelsen skedde mitt på söndagen (kl 13.20), samtidigt som polisnärvaron var stor i Hjällbo just då.

Mannens efterlevande protesterar mot att han skulle vara inblandad i klanstrider. Han var fembarnsfar och ”en älskad och omtyckt person”, säger familjen i ett uttalande till Göteborgs-Posten. Han hade ingen koppling till kriminalitet. ”Detta handlar inte om två familjer, klaner eller kriminell uppgörelse utan detta är ett mord på en oskyldig familjefar som lamslagit hela Hjällbo. Ett hänsynslöst mord mitt på ljusa dagen”, skriver familjen.

Klanerna avancerar och tar mer makt

Per Brinkemo menar att händelsen kan ses som en maktdemonstration.

– Budskapet till polisen och samhället är: ”Vi tillskriver inte er någon auktoritet, vi skiter i er”. Man är till och med beredd att ta ett fängelsestraff, säger han till nyhetsbyrån.

Det är ännu oklart varför 44-åringen sköts till döds och flera andra skadades i skjutningen i Hjällbo. Polisen misstänker att klaner är inblandade, men har ingen motivbild.

– Vi vet faktiskt inte varför han blev skjuten, eller om det ens var avsikten att han skulle bli det, säger en person med insyn i utredningen till GP.

Utövar stark kontroll i förorterna

I en hemlig underrättelserapport från polisen listas 36 kriminella släktnätverk. Ett antal av dem är väletablerade i Sverige och har varit brottsligt aktiva under lång tid, ofta 30–35 år. De största familjerna har starka förgreningar utomlands till länder som Danmark, Nederländerna och Tyskland.

Per Brinkemo beskriver hur klanerna utövar en stark social kontroll.

– De har en tendens att muta in geografisk yta som de anser att de bestämmer över. Vilka barn får leka på vilken lekplats, vilka får passera vår gård. Man har också tidigare satt upp en form av vägspärrar. Det är oerhört allvarligt. Det faller inte under terrorism, men det har nästan den digniteten för att det blir så systemhotande, säger han.

I Hjällbo vågar man inte gå ut

Efter skjutningarna vågar de boende inte gå ut ens på dagtid. Tidsbokningar på vårdcentralen har avbokats och kyrkan har ställt in en konsert. Skolelever från området stannar hemma eller är med i undervisningen på distans. Inte heller socialtjänstens fältarbetare kan röra sig fritt i förorten, rapporterar SVT.

Detta är alltså inte Syrien, Irak eller Libanon – utan en förort norr om Göteborg i Sverige.

*

En variant av denna artikel publicerades först i The Conservative.