SD begär misstroendevotering mot Löfven

Av Redaktionen

17 juni 2021

Sverigedemokraterna har lämnat in ett yrkande om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) till talmannen på torsdagen.

KOMMENTAR. Då vänsterledaren Nooshi Dadgostar förklarat att V saknar förtroende för Löfven och drar tillbaka sitt stöd till regeringen har Sverigedemokraterna skriftligen begärt att riksdagen håller votering om förtroendet för statsministern.

Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att de står bakom Sverigedemokraternas misstroende. Det torde också V göra, om de menar allvar med vad partiet säger.

Därmed faller regeringen Löfven på måndag den 21 juni klockan 10, då talmannen bestämt att votering ska hållas i riksdagen.

SD är emot S/C-förlaget om marknadshyror

Sverigedemokraterna begära misstroendeomröstning mot Löfven, eftersom partiet är emot de marknadshyror som S-regeringen kommer att lägga fram enligt Januariavtalet. Skälet till att begäran kommer idag är att Vänsterpartiet också säger sig vara emot förslaget om fri hyressättning i nyproduktioner.

Även om M och KD inte är emot fri hyressättning kommer man att rösta för avsättande av regeringen.

Ett misstroende behöver inte motiveras eller knytas till enskild fråga.

Men kommer V rösta nej till Löfven?

Under presskonferens med SD:s gruppledare Henrik Vinge får han frågan om hur stora möjligheterna är att Löfven fälls.

– Jag är inte övertygad om att Vänsterpartiet vill fälla regeringen. De skulle nog hellre se att regeringen gick dem till mötes. Jag kan inte bedöma stor sannolikheten är. Den finns där.

– Vi har tillräckligt goda odds för att fälla en riktigt dålig regering. Vi måste ta den chansen att få en bra regering på plats, säger Vinge.

Eller kommer Löfven att svika C?

Skälet till att statsminister Löfven inte samtalar med Vänsterpartiet är att han lovat Centerpartiet att inte göra det. Det finns till och med skriftligt i Januariavtalet: ”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

Om Löfven förhandlar om marknadshyror med V eller med dem V kräver att regeringen förhandlar med, bryter han med Januariavtalet.

I Januariavtalets punkt 44 heter det: ”Fri hyressättning vid nybyggnation införs”. Om Löfven inte fullföljer detta löfte bryter han också mot avtalet.

Redaktionen

Populärt