Genom att avgå som landsbygdsminister hoppas Jennie Nilsson (S) återta sin plats i riksdagen och därigenom putta ut sin ”försvunne” ersättare i riksdagen Sara Heikkinen Breitholtz (S). Hennes frånvaro hade kunnat ge Ulf Kristersson (M) seger i statsministeromröstning.

ANALYS. Just nu utspelas rena thrillern i riksdagen. Det är oootroligt jämnt mellan de som helst vill ha Löfven (175 mandat) och de som föredrar Kristersson (174).

Eftersom talmannen kan komma att föreslå Kristersson, är alla ledamöter som frånvarar under omröstningen i praktiken en ja-röst för Kristersson. Detta pga den ”negativa parlamentarismen”, som betyder att en majoritet på 175 röster måste rösta nej för att talmannens förslag ska avvisas.

De som är frånvarande eller avstår släpper fram talmannens förslag.

Drograttfylleri

S-sidan har tappat sitt övertag sedan Sara Heikkinen Breitholtz ”försvunnit” sedan hon för andra gången blivit misstänkt för drograttfylleri i december.

– Det har inte gått att få tag på henne. Vi har försökt massor av gånger, sa i maj Ann-Louise Lundqvist, lokale ordförande för Socialdemokratin, till Kungsbacka-Posten enligt TT.

S tystade ner fallet

Först försökte S tystna ner det faktum att riksdagsledamoten var misstänkt för drograttfylleri. Men när det skett en andra gång inom några månader, ändrade sig partiet i Halland och ville få henne att avgå. Då fick man inte tag på henne. Hon finns inte i sin bostad.

Petar försvunnen ledamot genom att låta minister avgå

Det slumpar sig så att Sara Heikkinen Breitholtz är ersättare åt Jennie Nilsson som är tjänstledig för att vara landsbygdsminister. Genom att låta Nilsson avgå ur regeringen kan hon putta bort den försvunne ledamoten och därmed rösta nej till Kristersson.

Problemet är att vi har en övergångsregering och den kan inte avgå förrän en ordinarie regering tillträtt. Inte heller en enskild ministrar kan avgå hursomhelst.

Det kan bli strid om Nilsson får återta sin riksdagsplats.

Dramatiken ökar i statsministervalet

Man kan alltså lugnt säga att dramatiken kring val av ny statsminister ökar.

Men denna ministermanöver och att den fronderande C-ledamoten återgått till fållan, gör att Kristerssons chanser krymper.

Därmed skulle den rödgröna röran få fortsätta i ett år till. Sedan har svenska folket möjlighet att ge den sparken.