Inom Socialdemokraterna läggs nu förslag som kraftigt skulle försämra för småspararna med ISK-konton. Det är ännu en åtgärd från finansminister Magdalena Andersson som syftar till att belöna ansvarslöshet och bestraffa ordningssamhet.

rapporten ”Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa” föreslår Socialdemokraterna att Investeringssparkonton (ISK) ska begränsas kraftigt, kanske till högst 100.000 kr.

Den här sparmöjligheten infördes när det pensionssparandet som gav avdrag i deklarationen avskaffades. Genom att beskatta ISK-kontot med ett schablonbelopp kan sparare flytta sina sparmedel mellan olika fonder och placeringar utan att reavinstbeskatta. Det gör sparandet enklare och beskattningen förutsägbar.

I ett sunt samhälle ser medborgarna till att ha besparingar som gör dem friare och tryggare inför oförutsedda händelser. Därför är det bra för samhället som sådant att medborgarna är sparsamma. ISK har gjort att kapitalinvesteringar blivit en angelägenhet för fler än de med stora förmögenheter och kunskap om börsen och deklarationsreglerna.

Också för staten har ISK fördelar. Oavsett om börsen går ned eller upp så fortsätter inkomsterna till staten att rulla in, eftersom skatten tas ut på hela sparbeloppet i ISK, inte på reavinst/förlust.

Och dessa ISK-konton har blivit mycket populära. De stimulerar svenska folket att spara.

Om man vill minska ojämlikheten i samhället är det ett helt galet förslag att begränsa ISK-sparandet hos vanligt folk. Det är inte på dessa konton som mångmiljonärerna har sina förmögenheter.

Ojämlikheten i Sverige beror inte på att det sparas i ISK-konton, utan på att det finns en betydande grupp relativt fattiga som saknar besparingar.

De som lever i utanförskap får det inte bättre genom att Socialdemokratin plockar av medelsvensson deras besparingar. Förslaget bygger på ren och skär avundsjuka.