Personal på Nationellt forensiskt center, NFC, slår larm om att man har gamla datorer och ledningen drar ner på programlicenser, detta trots att kriminaltekniken är avgörande för att lösa mord och andra grova våldsbrott.

KOMMENTAR. I en intern larmrapport som SVT kommit över framgår att polisens kriminaltekniska arbete på NFC har allvarliga it-brister. Allt är i förfall. Nyanställda får inte datorer och annan utrustning och myndigheten tvingas spara på datalicenser. Viktig information som kan binda gärningsmän riskerar att hanteras felaktigt.

SVT rapporterar att det finns ett stort missnöje hos medarbetarna och att flera vill byta jobb, enligt en ny enkät som fackförbundet Akavia gjort tillsammans med Saco-S.

Chefen förnekar allt

NFC-chefen Helena Trolläng förnekar att det finns några brister.

Tidigare har SVT avslöjat att NFC har problem med att göra sökningar i sitt eget register på okända fingeravtryck från till exempel brottsplatser. Systemet låg nere i över en månad – från den 23 april till den 27 maj – och kom att påverka över hundra ärenden, enligt information som NFC skickat till åklagarmyndigheten.

NCF-chefen har flera gånger lämnat felaktiga uppgifter. Först hette det att det bara varat en kort period efter systemskiftet i april men åtgärdats omedelbart. Men efter att NFC:s expert i telefonintervju med SVT påtalat bristerna, meddelade Trolläng plötsligt en korrigering: systemet låg fortfarande nere och skulle startas samma dag.

”Även detta visade sig dock vara fel”, rapporterar SVT. Det dröjde ytterligare en vecka då viktiga brottsutredningar inte kunde fullföljas. Ändå hävdar Trolläng att det ”inte är hennes bild” att man uppgivit felaktiga uppgifter.

Moras i spåren av Dan Eliasson (S) och Morgan Johansson (S)

Det är inte utan att man undrar om det är en protegé till Dan Eliasson som basar på NFC. Uppenbarligen gör hon allt för att hjälpa justitieminister Morgan Johansson (S) att dölja hur Socialdemokraterna rustar ner polisen och gör den ineffektiv. Kanske lyssnar Johansson på ”black lives matter” som kräver att polisen ska avvecklas, ”Defund the Police” är ett vanligt mantra från vänsteraktivistiskt håll i USA.