På en gångbro i Kungälv blev en kvinna knivhuggen under ett rån och dog. Gärningsmannen är migrant och nu har åklagaren lagt ned utredningen. Mördaren slipper varje form av straff.

När Anna-Lena Lernhede, 56, promenerade hem den 10 maj förra året blev hon rånad och knivhuggen. Efter 12 dagar dog hon.

En migrant greps för gärningen. Han hävdade att han var minderårig.  Under mordutredningen framkom skäl att tro att han var äldre. En ålderutredning av den misstänkte har dragit ut på tiden. Men i våras stod det klart att det inte gick att fastställa att gärningsmannen varit straffmyndig när gärningen begicks.

Nu slipper han varje form av staff för rånmord på en svensk kvinna.

Socialtjänsten begärde en bevistalan, att åklagaren ska föra talan i domstol enligt en gärningsbeskrivning mot en misstänkt minderårig gärningsman för att låta domstol avgöra skuldfrågan, även om ingen påföljd får utdömas.  

– Jag har fattat ett beslut om att inte inleda bevistalan, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson under tisdagen till GT.