Det är allvarligt när en finansminister försöker använda sin position för att stärka sitt eget parti, snarare än agera för landets bästa. Utspelen från Magdalena Andersson under regeringskrisen undergräver hennes trovärdighet.

Av någon anledning försökte Magdalena Andersson skrämma upp partierna i riksdagen med dåliga ekonomiska prognoser.

– Det är ett väldigt, väldigt allvarligt läge. Vi är mitt uppe i en pandemi och den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget, påstod finansministern inför misstroendet mot Stefan Löfven i måndags. 

– Att addera en politisk kris ovanpå det är inte vad Sverige behöver. Det är naturligtvis djupt oansvarigt, det går inte att säga något annat, hävdade finansministern på tisdagen. 

Men på onsdagen hade hennes prognos vänt 180 grader.

– Ekonomin lyfter snabbare än vi väntat, sa hon nu. Regeringen reviderar upp sina prognoser för såväl BNP-tillväxten och arbetsmarknaden för 2021.

Inget misstroende mot svensk ekonomi

Faktum är att marknaderna knappt tog notis om att Sverige i förra veckan hamnade i en regeringskris då riksdagen i ett historiskt beslut fällde S/MP-regering, ett beslut som innebär osäkerhet om fortsättningen. Kronans växelkurs har till och med förstärkts, om än marginellt, mot euron och norska kronan.

De stabila svenska statsfinanserna stärks nu ännu snabbare än beräknat, enligt både finansdepartementet och Konjunkturinstitutet. ”Men slutar regeringskrisen i en extra valrörelse med galopperande överbudspolitik, kan bilden ändras”, rapporterar Dagens Industri.

Se igenom finansministerns skitsnack

Det är lätt att hålla med Expressens ledarsida som skriver, ”Sällan har man hört en sittande regering snacka ner Sveriges ekonomi så mycket som under regeringskrisen. Se igenom spinnet.”

En seriös finansminister borde hålla sig för god att agera spinndoktor i snäv partipolitik. Inte främst för sina motståndares skulle, utan för sin egen. En finansminister som mer framstår som en partigängare än en ansvarsfull skattmästare tappar förtroende och får svårare att göra sig hörd just i ekonomiska frågor.