Vänsterpartiet har vunnit sin största seger på 100 år. Man är inne i värmen. Centerpartiet och Socialdemokraterna har vikit sig för deras krav.

KOMMENTAR. Det är V-ledaren Nooshi Dadgostar som står som segrare i kampen om hur långt till vänster Löfvens regeringsunderlag sträcker sig.

Enligt tidningsuppgifter släpper Annie Lööf och Centerpartiet punkt 44 i Januariöverenskommelsen där det stå att ”fri hyressättning i nyproduktion införs”.

Vänstern är nu inne i värmen – efter 100 år

Paradoxalt nog är det Centerpartiets dribblande som tvingar också Socialdemokraterna att, efter 100 år av arbete för att hålla vänsterpartiet och dess kommunister borta från inflytande, acceptera yttre vänsterkantens inflytande.

Istället för att skapa ”den breda mitten” har Annie Lööf därmed skapat ett mer vänsterradikalt rödgrönt regeringsalternativ där S, MP och C måste bjuda in V till förhandlingarna.

Den som läst Samtiden kan inte vara förvånad, för här har länge påpekats att det är Centerpartiet som behöver ge vika för att det rödgröna regeringsunderlaget ska kunna göra anspråk på makten.

En illusion har till slut spruckit

Hela konstruktionen med Januariöverenskommelsen var en illusion. Annie Lööf talade om en bred mitt, men i verkligheten var Löfvenregeringen helt beroende av att Vänsterpartiet inte skulle obstruera utan sitta still i båten.

Det finns ingen anledning för något parti som är folkvalt och representerat i parlamentet att inte kräva inflytande i kraft av sin storlek och mandat.

Jag är förvånad – att detta inte hänt tidigare. När avtalet ingicks i början av 2019 sa jag att det kan spricka redan hösten 2019 under budgetarbetet. Men Vänsterpartiet tuggade stillatigande i sig det de övriga rödgröna partierna kommit överens om.

Fram till nu, då V med hjälp av SD kunde begära misstroende mot Stefan Löfven som statsminister. Och riksdagen avsatte Löfven med 181 röster mot 109.

Nytt juniavtal?

Nu återstår för Socialdemokraterna att sy ihop resterna av Januariöverenskommelsen så att S, MP, C och V kan rösta fram Stefan Löfven som statsminister igen.

Då blir det officiellt att 1) S regerar med aktivt samarbete med V, 2) att C aktivt samarbetar med V och 3) att detta rödgröna regeringsalternativ har en kraftigare vänsterlutning än någonsin.