Den avsatte statsministern utlyser inte nyval utan lämnar till talmannen att försöka finna en ny lösning. I den räknar Stefan Löfven med att komma tillbaka som statsminister.

KOMMENTAR. På förmiddagen har avgående statsminister Stefan Löfven hållit presskonferens där han lämnat in sitt entledigande efter att han förlorade förtroendeomröstning förra måndagen. Han avstod därmed från att utlysa extraval.

Skälet till att Löfven låter talmannen hantera regeringskrisen är, av allt att döma, att Socialdemokraterna räknar med att komma tillbaka i regeringsställning.

Det kan ske om Centerpartiet accepterar att Vänsterpartiet röstar på regeringens budget i höst. Vänsterpartiet har redan sagt att man avstår från krav på skattehöjningar för att locka C tillbaka till rödgrönt samarbete.

Blinkar höger, svänger vänster

Annie Lööf (C) kan hävda att hon inte förhandlar med Vänsterpartiet, men tolererar att regeringen informerar Vänsterpartiet så att de röstar ja till en budget man inte har förhandlat fram.

S räknar säkert med att C håller på ordspråket, ”Har man satt sig i båten får man ro den iland.”

Det betyder också att Centerpartiet skulle ta ytterligare ett steg till vänster.

Eller som centerpartisterna i Surahammar brukar säga: ”Annie Lööf blinkar höger men svänger vänster”.

Falluckor finns

Det finns ändå falluckor för Löfvens nya strategi. Annie Lööf kan tjura och vägra att tolerera att Vänsterpartiet behöver rösta ja till budgeten. Talmansrundan är ett sätt för S att sätta än mer press på C. Det är Lööf som kommer att få skulden för extraval.

En annan fallgrop är att riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) ännu en gång röstar nej till Stefan Löfven. Denna gång kan hennes avhopp från partilinjen innebära att det blir 175 nej (M, SD, KD, L och Lindahl) och att Löfven inte kan komma tillbaka.

Då blir det också Centerpartiet som får skulden för att det rödgröna samarbetet havererar i en historisk röra.