På pressträff med Stefan Löfven och Annie Lööf vid lunchtid på söndagen förklarade de att de vill att partierna på bostadsmarknaden ska få förhandla om hur marknadshyror ska införas.

KOMMENTAR. Löfven och Lööf vill skjuta på hela beslutsprocessen genom att ge parterna, Hyresgästföreningen och fastighetsägarna, möjlighet att förhandla. Resultatet av förhandlingarna om ”hyresmodellen i nyproduktionen” kan se annorlunda ut än utredningsförslaget som Vänsterpartiet redan har avvisat.

– Vi ger parterna möjlighet att komma överens om annan form av modell för nyproduktion, säger Annie Lööf.

Samtidigt hävdar Lööf att punkt 44 om att fri hyressättning i nyproduktion finns kvar.

Ingen garanti – Dadgostar sväljer inte betet

Detta dribblande och förhalande från S och C tas inte emot väl av Vänsterpartiet.

– Bra att parterna förhandlar. Men om regeringen håller fast vid punkt 44 kommer det leda till marknadshyror. Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44, skriver vänsterledaren Nooshi Dadgostar på Twitter.

Löfven försöker flytta ansvaret för krisen

Löfven och Lööf vill genom parternas förhandlingar skjuta på misstroendet och få V att dra tillbaka sitt hot. Och om V står fast, lägga skulden på regeringskrisen på V.

Men det här förslaget med förhandlingar kommer som ett sista desperat försök att undvika misstroende, sedan man under två år nonchalerat Vänsterpartiet.

Löfvens och Lööfs misstag är att de trodde de kunde köra över V hela vägen till nästa val. Nu sitter man med skägget i brevlådan.