M-ledaren Ulf Kristersson sonderar, på talmannens uppdrag, sina möjligheter att väljas till statsminister. Läget är oklart men talmannen bör föreslå honom så fort som möjligt.

Just nu är det bara ”vildarna” som kan avgöra vem som blir statsminister. Så jämnt är det mellan regeringsalternativen. Det är ju så att 175 ledamöter aktivt måste rösta nej för att fälla talmannens förslag. Frånvaro betyder stöd till talmannens föreslagna statsminister.

En ”vilde” har dock återgått till partifållan, Helena Lindahl (C). Hon röstade nej till Löfven 2019, men säger nu att hon följer Annie Lööfs diktat och röstar nej till Kristersson, eftersom C aldrig någonsin kan tänka sig att samtala med Sverigedemokraterna.

En andra vilde – i den korrekta betydelsen – är den uteslutna V-ledamoten. Men Amineh Kakabaveh har uttalat sig på ett sätt som tolkas som att hon stöder Löfven, som hennes gamla parti.

Frånvarande S-ledamoten

Därmed hänger allt just nu på den tredje ”vilden” – den paradoxalt nog ”försvunne” S-ledamoten som partiet inte har någon kontakt med. Hon ”försvann” efter positivt drogtest i samband med att hon krockade med en buss. Eftersom hon formellt inte är sjukskriven kan inte S sätta in ersättare. Om inte landsbygdsministern avgår och återtar sin plats. Det är dock tveksamt till om en minister kan avgå från en övergångsregering.

Om denne försvunne S-ledamot inte dyker upp blir hennes mandat i praktiken ett passivt stöd till Ulf Kristersson vid en statsministeromröstning.

Svag position

Det säger en hel del om hur svag en Kristersson-regering skulle bli. Men ändå starkare än vad en Löfven III skulle bli. Moderaterna har ju faktiskt fått igenom sin statsbudget i riksdagen – och besegrat Löfven-regeringens förslag.

Det talar också för att Kristersson borde få uppdraget att bilda regering av riksdagen.

En sådan regering blir ingen dans på rosor. Om ett år inträffar ordinarie val. Räkna med att S startar valrörelsen så fort man förlorat regeringsmakten och skyller allt på Kristersson och hans regeringsunderlag.

Men som läget ligger är det nog bara att bita i äpplet och ta makten för en skakig period. Den kan iallafall aldrig bli sämre än den regering som riksdagen just avsatt.