När amerikanska FBI lurat kriminella i hela världen att använda den krypterade plattform man själv ställt till förfogande för att kunna avlyssna just kriminella, sticker Sverige ut på flera sätt.

Det är häpnadsväckande att av de 800 kriminella som kunnat gripas tack vare FBI:s trojanska krypteringstjänst fanns hela 155 i Sverige. I Tyskland var de omkring 60, trots att Tyskland har åtta gånger fler invånare än Sverige.

Sverige avviker också negativt i en annan aspekt i den internationella polisoperationen Trojan Shield. När FBI informerade Sverige var det tid att agera snabbt, säger Linda Staaf, chef för Noa:s underrättelseenhet.

– De svenska användarna stack ut på så vis att det var en högre användning av våld bland våra aktörer, vilket var särskilt allvarligt och angeläget, säger Staaf till SvD.

Det var för tre år sedan som FBI lanserade krypterade meddelande-appen Anom som lovade göra att användarna kunde diskutera obehindrat. I själva verket lyssnade FBI av all kommunikation och man tajmade lanseringen av appen samtidigt som andra motsvarande tjänster hade knäckts av polisen och blivit för riskabla att använda.