Idag inleder toppmöte med G7-länderna. Ett särskilt intresse finns kring frågan om hur dessa demokratiska nationer kommer att förhålla sig till Kina och deras alltmer imperialistiska agerande.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tagit emot USA:s president Joe Biden i Cornwall på Englands sydvästliga spets, liksom regeringschefer från Japan, Kanada, Tyskland, Frankrike och Italien.

G7 är en beteckning som används sedan 1970-talet för det årliga möte som dessa sju nationer håller. Dessutom bjuds EU och en del andra gäster in.

Kina är ett växande problem av flera skäl. Man bedriver slavarbete som fått USA att förbjuda import av bomull. Hongkongbornas friheter beskärs allt hårdare även om Kina lovat att låta den tidigare brittiska kolonien behålla det demokratiska styret. Konflikten om Taiwan blir allt hårdare när Kommunistkina ställer krav på att ön ska införlivas med fastlands-Kina, trots att ön med 23 miljoner invånare varit självständig sedan kommunisterna tog makten på fastlandet 1949.

Kina gör allt mer strategiska uppköp av västländska företag, både för att komma över industrihemligheter och för att skaffa sig makt över västländers ekonomi och infrastruktur.

Inför helgens möte i Cornwall kommer rapporter om att initiativ tagits för att G7 för första gången ska kommentera Taiwan. USA och Japan väntas försöka få med de andra stora demokratierna att visa enighet i stöd för Taiwans självständighet. Europeiska länder väntas streta emot.

”Europa har traditionellt varit försiktigare i sin kritik av Kina, dels för att man geografiskt befinner sig långt från landet men också för att affärerna med Kina anses viktiga”, skriver Svenska Dagbladet (betalvägg).