Det är inte lätt att vara statsminister när man skrivit ett Januariavtal. Hur Stefan Löfven än vänder sig riskerar han att få misstroenderöster emot sig från sitt eget regeringsunderlag.

Hela spektaklet visar att Januariavtalet var ett enormt misstag. Och en blåsning som inte fungerar. Minns hur Stefan Löfven träffade Jonas Sjöstedt inför att han skulle väljas till statsminister på Januariavtalet och den senare hävdade att det fanns en uppgörelse dem emellan, ett papper ”ni aldrig kommer att få se”.

Löfven nekade till att det fanns något papper, eftersom det hade varit ett brott mot Januariavtalet, där det tydligt står:  ”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

Den gången kom Löfven undan. Nu är frågan om han inte faller på behandlingen av Vänsterpartiet, som regeringen behöver för att nå majoritet i riksdagen.

Inte V eller C – Löfven behöver både V och C

Om Löfven öppet går V till mötes, för att undgå SD:s misstroendeförklaring, då sviker han Centerpartiet.

Nöten att knäcka är Centerpartiets motstånd mot att Vänsterpartiet får något inflytande. Så länge det gäller sitter Löfven illa till, om Vänsterpartiet gör allvar av sitt hot att fälla regeringen tillsammans med SD, M och KD.

Min gissning är att S nu sätter stort tryck på C för att de ska acceptera att regeringen går V tillmötes. Om C inte accepterar Vänsterpartiets inflytande faller ju iallafall den regering man givit sitt stöd.

Ska Annie Lööf redan nu acceptera samarbete med V?

Centerledaren Annie Lööf har redan indikerat att hon visserligen ”inte vill” samarbeta med Vänsterpartiet i en regering efter valet 2022, men inte sagt bestämt nej till det – så som hon håller fast vid avståndstagandet gentemot SD.

Vad spelar det då för roll att redan nu börja förhandla med V?

För att behålla Januariavtalets övriga 72 punkter, gissar jag att C backar från marknadshyror och motståndet mot V-inflytande.

Man behöver göra det innan måndag kl 10 då misstroendevotering ska äga rum. Vi får se om C slutgiltigt blir ett rödgrönt parti kommande dagar. Ditpressat i så fall av ett offensivt tidigare kommunistparti.