I dag avslutas Järvaveckan, som är förorternas Almedalen. I år digital. Utöver seminarier håller partiledarna också tal. Då blir det tydligt hur eniga de tre oppositionsledarna är. Även om de har olika ton och olika tyngdpunkt vill de gå åt samma håll, en helt annan riktning än S-regeringens.

Jimmie Åkesson (SD) var först ut. Han drog av plåstret. Inget inlindat söndagstal om att alla egentligen vill väl. I stället beskrev han en brutal verklighet som ett ”splittringens land” har skapats: ”handgranater, bombdåd, automateld, grovt kriminella barn, gängkrig, klanstrukturer, parellellsamhällen, hedersförtryck, shariapoliser, månggifte, barnäktenskap, könsstympning, antisemitism, terrorism, svenskfientlighet.”

Åkesson fortsatte vara mycket konkret. ”Ingen kan längre blunda för vilken destruktiv väg som Sverige slagit in på. Ingen kan blunda för arbetslösheten, gängkriminaliteten, skolans förfall, bostadsbristen, välfärdens kollaps … Alla stora problem är i princip kopplade till en ansvarslös invandringspolitik och totalt kravlös integrationspolitik.”

Allt det fantastiska som Sverige erbjuder

Detta är bakgrunden till varför en restriktiv migrationspolitik behövs. Samtidigt avvisade inte Åkesson människor från andra länder. Men då måste man leva upp till svenska förväntningar.

”Var och en har ett eget ansvar. Och det gäller särskilt den som flyttar hit från ett annat land. Man kan inte förvänta sig att det svenska samhället ska lösa precis allt. Vill man bli en del av det svenska samhället och få tillgång till allt det fantastiska som vi har att erbjuda, då får man anstränga sig. Det går inte leva på samma sätt som man gjorde i sitt hemland.”

Kristersson mer smekfull

Om Åkesson var brutalt ärlig och rak om problem och de krav som nyanlända måste leva upp till, lindade M-ledaren Ulf Kristersson (M) in sitt budskap i optimistiska formuleringar.

”Här ska anständighet och flit löna sig” och ”Rättigheter, skyldigheter och möjligheter”, hänger ihop. ”Hårt arbete och jämlikhet är den bästa grunden för nya klassresor. Men idag lever Sverige inte upp till det löftet”, sa Kristersson och pekade på Socialdemokratins misslyckanden.

”S har misslyckats med kriminaliteten, de har misslyckats med skolan, de har misslyckats med jobben. Utvecklingen påverkar hela vårt land, men de som drabbas värst är hederliga, hårt arbetande människor i utsatta områden.”

Detta lovade Kristersson att ändra på. ”Sverige ska vara ett land, där vad du gör och vart du är på väg är mycket viktigare än vem du är och varifrån du kommer.”

Hans slutsats var: ”Vi kan vända utvecklingen – men det kräver en ny regering.”

Sätta stopp för utnyttjandet av välfärden

Ebba Busch (KD) sa att alla ska kunna lita på Sverige – ”om man försöker göra rätt för sig, om man vill arbeta och komma tillbaka, då ska det finnas en plats för en på svensk arbetsmarknad. Men då måste vi sätta stopp för utnyttjandet av vår välfärd, då måste vi få koll på den arbetslivskriminalitet som härjar i Sverige”.

Också Busch ställer alltså krav för att välfärd ska komma ifråga. Om detta är de tre partiledarna helt samstämmiga. Och denna tuffare politiken står i bjärt kontrast till det nuvarande rödgröna styret som inte ställer några krav utan gråtmilt ser förorterna som offer som man öser skattepengar över, genom dubbla resurser till skolan och mångmiljardbelopp till diverse föreningar, studieförbund och skumma initiativ som under 30 års tid inte bemästrat otryggheten som istället växer med rekordfart.

Högerns krav mot vänsterns offerroll

Man kan skönja en grundläggande politisk-ideologisk konflikt inför kommande valrörelse. Det rödgrön vänsteralternativet ser såväl hederliga invandare som kriminella gäng som stackars offer – ”vad har de inte varit med om?!” (som Dan Eliasson så avslöjande formulerade det om en mördare som huggit ihjäl en kvinna).

Det konservativa alternativet riktar istället krav mot alla – också invandrare – om att sköta sig, arbeta och göra rätt för sig. Om man inte är beredd att underkasta sig svenska lagar och regler har man inget i vårt land att göra. Eller som Kristersson sa: ”Står man inte ut med det, har man valt fel land.”

Krav med skyldigheter för att nå rättigheter och möjligheter, står mot tycka-synd-om-syndromet. Det är två helt skilda människosyner som kommer att stå emot varandra i valet 2022.

*
Se och lyssna på partiledartalen: Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD).