De terrorister som återvänder från Syrien kommer med största sannolikhet att få strosa runt fritt på svenska gator. Det är ett katastrofalt misslyckande för M- och S-ledda regeringar.

De har deltagit i att stödja bestialiska mord, våldtäkter och slavhandel. Men eftersom det skett med islamistiska förtecken i utlandet har svenska etablissemang struntat i att få lagar på plats som gör att Sverige kan straffa medborgare som begår dessa brott, eller möjliggjort att dra in medborgarskapet så att de inte kan återvända.

Islamister är ”jätteglada”

Andra europeiska länders regeringar har sedan uppemot tio år sett till att i lagstiftningen bestraffa detta agerande. Både Danmark och Norge har dömt återvändare från Syrien till fängelse.

Att Sverige inte – på grund av justitieminister Morgan Johansson (S) – haft lagstiftning på plats är, som G-P kolumnisten Bawar Ismail skriver, ”ett svidande nederlag för svenskt rättsväsende som inte kan skipa rättvisa”.

Istället jublar IS-terroristerna över att de kan komma tillbaka till det naiva Sverige. Expressen uppgav i förra veckan att de är ”jätteglada”.

Som i så många andra sammanhang värnar Socialdemokratin om förbrytarna, om de som tillgriper våld, medan man vänder ryggen mot dem som drabbas av våldet.

Bawar Ismail summerar: ”IS-kvinnornas glädje över att få skickas tillbaka till Sverige avslöjar vårt misslyckande med att ställa jihadisterna inför rätta. I över tio år har det varit uppenbart att Sverige har ett problem med islamism. Redan under tidigt 2000-tal varnade terrorforskare som Magnus Ranstorp för att ungdomar i utanförskapsområden reste utomlands för att ansluta sig till terrororganisationer som al-Shabab. Men dåvarande socialdemokratiska och borgerliga regeringar agerade inte för att stoppa terrorturismen.”

När ska rättsstaten återupprättas?

Att straffa IS-terrorister handlar inte om hämnd, det är ju inte svenska kvinnor som sålts som slavar, utan om vår moral. Om vi ser mellan fingrarna för gruvliga övergrepp – bara därför att de som drabbats varit kurdiska, yazidiska och andra icke-sunnimuslimska kvinnor – lever vi inte upp till det västerländska upplysningstraditionen.

Ingen som deltagit eller understött dessa handlingar ska gå fria i Sverige. De ska ut ur landet eller in i fängelse.

Vi måste få en regering som tar rättsstaten på allvar. Förövare av krigsbrott kan inte få gå fria – och bli bidragsförsörjda – i Sverige.