När den återvände IS-terroristen fick sina barn tvångsomhändertagna dödshotade hon en vårdanställd. Nu har kvinnan dömts till rättspsykiatrisk vård.

I april hotade kvinnan som återvänt från IS i Syrien en vårdanställd till döds på en psykiatrisk avdelning vid Södra Älvsborgs sjukhus. Den vårdanställde skulle få se sin familj dödas.

IS-terroristen sa att hon skulle ”hitta dem” och skära halsen av den vårdanställdes pappa.

– Det var mycket obehagligt. Jag blev rädd. Jag tog det på fullaste allvar. Det kändes på riktigt, har den vårdanställde berättat i förhör, vilket GT rapporterar.

Tingsrätten dömer ut psykvård

IS-terroristen blev åtalad för hot mot tjänsteman. Borås tingsrätt finner kvinnan skyldig och hon döms därmed till rättpsykiatrisk vård.

”Av den rättspsykiatrisk undersökning som [IS-terroristen] därefter genomgått har nu framkommit att [hon] har begått den åtalade gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning…”, skriver rätten i sin dom.

Kvinnan reste 2014 från Sverige till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Hon reste dit tillsammans med sin make och deras gemensamma barn.

Enligt uppgifter från polisens Nationella operativa avdelning, Noa, har kvinnan ägnat sig åt att värva andra kvinnor till islamistiska terrorverksamheten.

Tvångsomhändertogs vid återkomsten

Kvinnan återvände till Sverige i mars och fick sina barn omhändertagna enligt LVU och hon sattes själv i tvångsvård. Enligt en anmälan från polisen som förvaltningsrätten återger, daterad till den 18 mars i år, framkommer att kvinnan ”lider av svår psykisk ohälsa som orsakats av inblandning i terrorverksamhet och att hon efter hemkomsten till Sverige varit i så dåligt skick att hon varit omhändertagen enligt LPT”.

I en personutredning från frivården uppger kvinnan själv att hon haft problem med psykoser sedan hon reste till Syrien.