Det framförs nu hård kritik mot det svenska herrlandslaget i fotboll och deras insats mot Spanien i EM på måndagskvällen. Men kritikerna låter som svenska naiva politiker som saknar kontakt med verkligheten. Man ska i första hand göra grovjobbet.

SPORTKOMMENTAR. Många fotbollsälskare tycker det är bedrövligt att Sverige tillät Spanien dominera bollinnehavet till rent historiska nivåer, i gårdagens öppningsmatch i EM.

Landslaget ”gav bort chansen att vinna” skriver Erik Niva i Aftonbladet. Han lägger till: ”Under den perioden var det faktiskt direkt genant. Så underlägsna. Så primitiva, så torftiga och så föråldrade att jag faktiskt satt och skämdes över Janne Anderssons landslag.”

Janne Andersson inte naiv som politikerna

Sportkommentatorer som dessa har samma galna utopiska synsätt som de flesta politiker, är min reaktion.

Att spela fotboll mot Spanien på deras hemmaplan i Sevilla är en minst sagt svår uppgift.

Om landslaget gjort som styrande svenska politiker hade man hurtfriskt sagt att vi kan vinna med flera mål, även om verkligheten talar emot. Politikerna hade också sagt åt spelarna att vara offensiva, spela publikfriande fotboll så att man får beröm från medierna. Sedan hade man förlorat med 10-0. Och sagt: ”Vi såg det inte komma…”

Nej, Janne Andersson har båda fötterna på marken. Sverige kan i bollteknik och passningsspel inte mäta sig med Spanien. Men fotboll handlar inte om att göra flest passningar, snyggast dribblingar eller ha störst bollinnehav.

Fotboll handlar om att göra mål – och om att inte släppa in mål.

I detta läge är det en naturlig svensk mentalitet att i det tysta göra det bästa av situationen, inte framföra högljudda skrän om att man är bäst. Landslaget var helt inriktat på att täppa till det egna målet. Men 0-0 var inte målet. Vid enstaka kontringar kan vad som helst hända.

Nu hade Sverige få målchanser, men det hade faktiskt också Spanien. Att dribbla snyggt på mittplan ger inga mål.

Sverige täppte till målet, så som man bestämt.

Och det blev oavgjort.

Det är stort.

Snygga dragningar ger krydda men avgör ingenting

Att ”expertkommentatorer” vill se snygga dragningar har inget med framgångar i en EM-turnering att göra. Det flärdfulla är naturligtvis välkommet och det ger krydda till sporten, men det är inte det som räknas.

Vi borde ha politiker som följer samma strategi som Janne Andersson. Utgå från det man har att tillgå och göra det bästa av det. Inte ta sig vatten över huvudet. Inte låtsas att man kan göra mer än man kan. Utan göra rejäla insatser som räknas. Jordnära och resultatinriktat.

Tänk vad mycket bättre allt skulle vara då!