Statsvetaren och TV4-profilen Marcus Oscarsson har frågat sina följare om Sverige borde följa Danmark och förlägga asylprocessen till Afrika.

I veckan röstade danska Folketinget ja till förlaget att flytta asylsökandet till ett land utanför EU. Regeringen har inlett samtal med ett antal afrikanska länder om att upprätta asylcenter där.

Lagen som röstades igenom av S-regeringen tillsammans med Dansk Folkeparti och borgerliga partier som Venstre. I praktiken skall det kunna leda till att Danmark tar emot noll flyktingar då de som beviljas asyl i Danmark inte får komma in i landet utan istället får integreras i andra länder eller flyttas till FN:s flyktingläger uppger flera tidningar.

Marcus Oskarsson skriver på sin hemsida: ”Förslaget har fått kritik från bland andra FN som anser att förslaget är otydligt och från människorättsorganisationer som menar att det inte skyddar flyktingar tillräckligt mycket. Samtidigt är förslaget ett av danska Socialdemokraternas populära vallöften och en del i att S tagit täten i dansk politik när det gäller att minska migrationen till Danmark.”

Nu frågar Marcus Oscarsson i sina mediekanaler vad hans följare tycker om det: ”Bör Sverige följa Danmarks exempel och flytta all asylmottagning till Afrika?”

Svaret är överväldigande ja. Hela 89,5 procent och över 21.000 röstande svarar att det är rätt. Bara 7 procent tycker förslaget är dåligt.