Danmark har beslutat att flytta asylprocessen till Afrika. Nu kan flera EU-länder följa efter, till migrationskommissionär Ylva Johanssons förtret.

I veckan kallade Österrikes inrikesminister Karl Nehammer det danska asylsystemet för ett ”lockande angreppssätt”. Han planerar inom kort besöka Danmark för att studera hur lagen ska fungera i praktiken.

Om Österrike är inspirerat betyder det att fler länder kan börja snegla på nya danska lagen, skriver DN.

Att som Danmark planerar, sluta avtal med länder utanför EU för att minska antalet asylsökanden, har dock redan blivit EU-ländernas främsta politiska åtgärd sedan flyktingvågen 2015. EU-topparnas uppgörelse med Turkiet har en liknande innebörd. EU samarbetar även med Marocko och Libyen. I korthet handlar det om att länderna ska stoppa båtar från att sätta kurs mot Europa.

Ylva Johansson basar över korruption och inkompetens

Trots att EU-kommissionen själva har tecknat avtal med Turkiet om att begränsa migrationsströmmarna fördömer svenske och socialdemokratiske migrationskommissionären Ylva Johansson Danmarks beslut att flytta asylprocessen ut ur landet, för att minimera antalet asylsökande.

– Det är ett flagrant brott mot grundläggande mänskliga rättigheter, säger hon i en intervju i DN. ”Jag kommer aldrig att gå med på det”.

Samtidigt riktas allvarliga anklagelser om korruption mot EU:s gränspolis Frontex som lyder under Ylva Johansson. I veckan riktade EU:s revisorer skarp kritik om ineffektivitet, senfärdighet och brist på analys inom Frontex. Ylva Johansson lägger skulden för missförhållandena på ledning och en bristande styrning.