Socialdemokraterna kan inte lösa knuten, eftersom man antingen skulle göra C eller V besvikna. Det vore, bland partierna i regeringsunderlaget, politiskt minst kostsamt för Centerpartiet att backa från kravet på marknadshyror.

I panelen hos TV4 Nyhetsmorgon diskuterades regeringskrisen av Eva Hamilton (fd vd SVT), Rossana Dinamarca (Vänsterpartiets tidigare vice ordförande) och mig som redaktör för Samtiden.

Det blev en intressant diskussion där många aspekter avhandlades.

Chickenrace

För egen del beskrev jag det aktuella läget som ett chickenrace mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Det är dessa två partier som avgör om statsministern faller i förtroendeomröstning på måndag.

Socialdemokraterna kan inte rädda sig själva, vilket i sig är en märklig situation för dem. Om Löfven skulle gå V till mötes, skulle C kunna hävda att S brutit Januariöverenskommelsen, JÖKen, och därmed rösta nej till Löfven på måndag. Och om Löfven fortsätter att inte gå V till mötes, kommer de att fälla regeringen på måndag.

I detta läge är det billigast för Annie Lööf att backa och säga att C avstår från marknadshyror nu och låter utredningen och de kommande remissvaren vänta till efter nästa val. På det sättet kan hon fortsätta bocka av andra punkter i JÖK. Om regeringen faller, riskerar JÖK att vara helt passé.

Nyval?

Många tror att Stefan Löfven kommer att utlysa nyval om han förlorar misstroendeförklaringen. Han har använt detta hot tidigare. Men då har det haft effekt på de partier som inte vill ha nyval, de har blivit mer medgörliga för att slippa nyval. Nu finns ingen sådan vinst med hot om nyval – Liberalerna har redan sagt att de inte kommer att rösta mot Löfven på måndag. De fyra som idag står för ett nej till Löfven – V, SD, M och KD – har inget att förlora på nyval.

Min prognos är därför att Löfven, om han faller, kommer att satsa på nya talmansrundor istället för nyval. Det gick ju bra förra gången. Efter att V röstat nej till Löfven och demonstrerat sitt inflytande i riksdagen, måste Annie Lööf medge att V är en del av regeringsunderlaget.

Annie Lööf den store förloraren

Mycket tyder på att Annie Lööf blir den store förloraren av nuvarande regeringskris. Det är hon som måste erkänna att Vänsterpartiet är en del av regeringsunderlaget – antingen redan nu i helgen för att undvika misstroende, eller efter att Löfven fallit i ett misstroende.

Då måste Lööf till slut erkänna att hon har att välja mellan samarbete åt vänster med S, MP och V eller åt höger med M, KD och SD.

Det får vara ett slut med tramsandet nu. Centerpartiet kan inte låtsas att riksdagen ser ut på ett annat sätt än den gör – och den sammansättning har väljarkåren bestämt. Det är dags för Centerpartiet att respektera väljarna och utslaget i senaste valet.

*

Se Nyhetspanelen i TV4play.