Den förre danske justitieministern är orolig att gängproblemen ska komma tillbaka till Danmark i större utsträckning via Sverige.

– Det är väldigt sorgligt, men ärligt talat är jag inte förvånad, säger Sören Pape Poulsen om svenska Brå-statistiken om att Sverige ligger i toppen för dödligt skjutvapenvåld i Europa.

Sverige har inte infört den rad av tuffa åtgärder som Danmark vidtagit mot de kriminella. Riktiga åtgärder som dubbla straff för gängrelaterade brott, visitationszoner och anonyma vittnen. I Danmark har antalet skjutningar minskat rejält sedan 2017, enligt danska polisen.

– Vi ser Sverige som det värsta exemplet, säger den tidigare justitieministern som fick bukt med gängkriminaliteten i Danmark men nu är orolig att de ska få tillbaka problemen via Sverige.

– När du har ett svenskt pass är det bara att åka till Danmark… jag vet att det jag säger kanske är kontroversiellt, men jag tror att många danskar oroas av det här. Om vi skulle bli lite som Sverige vore det en katastrof, säger han till SVT.