En romsk rättegång hölls i kommunala lokaler och med kommunens anställda. Avslöjandet att Malmö stad bejakar klansamhällen framför den svenska rättsstaten har slagit ner som en bomb i politiken i Malmö.

Efter Kvällspostens avslöjande kräver Moderaterna och Centern att ansvarig politiker Frida Trollmyr (S) omedelbart lämnar sina uppdrag.

– Det är svårt att se hur Frida Trollmyr kan sitta kvar. Det här är en enorm skandal, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M), till SVT.

– Det här är bortom allt som vi kan tolerera, säger Anton Sauer, gruppledare för Centerpartiet i Malmö.

De grundar sina skarpa reaktioner på mediernas granskning av en romsk rättegång i Malmö, ett parallellt rättssystem som tar upp konflikter och brott romer emellan. Bland annat har en man friats från våldtäkt i denna på klankultur byggda ”rättsskipning” vid sidan om svensk polis, åklagare och domstolar.

Kommunalt anställda driver klanrättegång

Granskningen har avslöjat att två personer som varit aktiva i den romska rättsskipningen samtidigt arbetar för kommunen i romska rådet och romskt informations- och kunskapscenter.

Kommunalrådet Frida Trollmyr (S) är ordförande i kulturnämnden – och kommunens romska rådet. Hon har nekat till all kännedom om den romska rättegången och kopplingen till kommunanställda.

En hemlig inspelning av ett telefonsamtal som Kvällsposten kommit över framgår dock att Frida Trollmyr säger att hon skulle begå politiskt självmord om hon skulle agera mot klankulturen.

– Ett enormt övertramp. Det är bara att hoppas att Socialdemokraterna inser den skada som hon åstadkommit och låter henne lämna sina uppdrag, säger Anton Sauer.

*

Se mer i Samtiden: Två romska ”domare” jobbar för Mamö stad (10 juni).