Genom att amerikanska FBI lurat kriminella att använda den krypterade plattformen Anom, har polisen kunnat avlyssna fler än 300 kriminella nätverk i över 100 länder. Svensk polis har genom operationen Trojan Shield hittills gjort över 150 gripanden.

Amerikanska underrättelsetjänsten skapade den krypterad plattformen och fick tusentals kriminella att använda den sedan andra plattformar som kriminella använde tagits ner. Under 18 månader kunde FBI avläsa över 27 miljoner hemliga meddelanden och dela med sig av viktig information till andra länder.

– De här plattformarna används ofta för att möjliggöra och koordinera drogförsäljning, våldsamma överfall, mord, korruption, penningtvätt och många andra brott runtom i världen, säger Calvin Shivers, FBI:s biträdande chef.

Svensk polis har förhindrat tio planerade mord

Inom ramen för operationen Trojan Shield har 800 personer gripits internationellt och bland annat åtta ton kokain beslagtagits den senaste veckan, enligt Europol. Svensk polis har gripit 80 misstänkta tidigare och ytterligare 70 personer under gårdagens insatser i Sverige.

Fem svenskar greps även i Spanien under gårdagen. Många av dem har haft tungt inflytande och viktiga roller inom den kriminella världen, enligt Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa. Fler gripanden väntas.

– Vi har också fått information som gjort att vi kunnat förebygga fler än tio planerade mord i Sverige, säger hon till G-P.