Idag startar rättegången mot den 22-årige afghanen Tamim Sultani som attackerade sju män med kniv i Vetlanda den 3 mars. Men han borde inte varit i Sverige överhuvudtaget.

Om Sverige haft en migrationspolitik som följt internationella fördrag hade våldsmannen inte varit i Sverige. Afghanen hade sökt asyl i Norge. Därför borde han aldrig ha släppts in i Sverige.

Dagens Nyheter har rapporterat att afghanen ändå fick stanna. I dokument tidningen kommit över står det: ”Enligt beslut skulle Sultani i enlighet med Dublinförordningen överföras till Norge, men så skedde inte.”

Dublinförordningen klargör att man bara kan söka asyl i ett land, nämligen det första säkra landet man kommer till. Det betyder också att man inte själv kan välja vilket land som ska behandla asylansökan.

Detta har svenska myndigheter fullständigt struntat i därför att S-regeringen inte vill upprätthålla några begränsningar för invandringen.

Åkesson: Gärningsmannen borde inte varit i landet

Redan när förundersökningen inför rättegången var klar riktade Jimmie Åkesson hård kritik mot att gärningsmannen alls kunde befinna sig i Sverige. Det är en direkt följd av regeringens slappa politik.

I intervju med Riks pekar Åkesson på ”gymnasieamnestin” gällande afghanska män, som får stanna även om de inte har asylskäl. Och att den nu aktuella gärningsmannen tidigare hade begått brott. Det är ytterligare en anledning till att han inte borde varit i Sverige.

Åkesson menar att regeringen är handlingsförlamad när det gäller den här typen av brottslighet.