När jag följer debatten om IS-återvändarna blir jag lätt illamående, skriver Dorpec Kobane som krigat mot Islamska staten i Syrien.

Det blodsbesudlade terrornätverket har besinningslöst mördat, torterat, våldtagit dem man ser som sina motståndare. De sålde yazidiska kvinnor på basarer som sexslavar. Andra människor halshöggs eller brändes levande. IS har besegrats som militär kraft i Syrien och Irak, men uppmanat sina anhängare i förskingringen att döda västlänningar.

Hundratals IS-terrorister får stöd, inte straff, i Sverige

Ändå har hundratals IS-terrorister fått återvänta till Sverige utan någon rättslig påföljd, utan tvärtom fått välfärdsstatens stöd att hålla sig gömda.

”Denna fasansfulla sekt har redan etablerat sig i våra förorter. Ca 150 IS-återvändare, som enligt Säpo är en säkerhetsrisk för landet, går fria och ses som hjältar av vissa förortsbor”, skriver Dorpec Kobane i Expressen.

”Egentligen är inte IS besegrat, sekten lever och frodas, bland annat här i Sverige.”

Medan Dorpec Kobane, som krigat mot IS, nu lever under ständigt dödshot från IS-sympatisörer har ”IS-terroristerna fått en fristad här i Sverige med skyddad identitet och stöd”, konstaterar han.

Måste lagföra IS-återvändarna

I boken ”Kobanesyndromet” redogör han för erfarenheterna av att bekämpa Islamska staten. Hans slutsats är att ”Vi behöver adressera detta problem på flera olika fronter, dels konkret genom att lagföra IS-återvändarna, ha de som inte kan lagföras under uppsikt, och stoppa jihadisternas framfart i våra förorter.”

Han efterlyser modiga beslutsfattare och frågar om vi i Sverige ska låta denna terrorsekt etablera sig här i landet med en ondskefull ideologi som hotar vår demokrati?

”Vi behöver något som förenar oss, inte splittrar som debatten nu gör. Kunde kurdiska folket bekämpa IS-terrorister på marken med begränsade medel, så kan vi tillsammans lagföra dessa brutala monster och se till att våra gator förblir trygga.”