Nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard har inte tagits ut i den nationella truppen än, men har nått upp till samtliga krav som krävs för en eventuell OS-biljett. Förut tävlade Hubbard som man, men har genomgått könsbyte till kvinna.

Hubbard kan bli den förste transpersonen att delta i ett OS. Men kvinnliga tyngdlyftare är kritiska.

– Jag är ganska besviken, besviken för alla kvinnliga idrottare som kommer att förlora den platsen, säger Tracey Lambrechs.

– Kvinnliga tyngdlyftare har kommit fram till mig och sagt ”det här är inte rättvist, vad gör vi?”. Men tyvärr finns det inget att göra för varje gång vi lyfter frågan blir vi tillsagda att vara tysta, säger Lambrechs.

Forskare har kritiserat riktlinjerna som tillåter de som är födda som män att tävla som kvinnor, med argumentet att reglerna inte tar tillräcklig hänsyn till de biologiska fördelarna som finns med att ha gått genom puberteten som kille, rapporterar SVT.

IOK skrev i ett uttalande förra veckan att man är engagerade i arbetet för inkludering, men att man just nu ser över riktlinjerna.