Nyligen hävdade Stefan Löfven att fastighetsskatten inte är aktuell att återinföra. Men han kommer att avgå under kommande mandatperiod. Finansminister Magdalena Andersson däremot är positiv till att ”beskatta de rika” liksom flera tunga partidistrikt.

”Vad de säger innan valet kan betyda något annat efter valet”, skriver Nya Wermlands-Tidningen som menar att det går ett spöke genom socialdemokratin – fastighetsskatten.

”Inför höstens socialdemokratiska partikongress är det nu många tunga S-distrikt som gått ut och förespråkat en återinförd fastighetsskatt. Bland dem finns Stockholmsdistriktet, där Anders Ygeman är ordförande. De backas upp av Göteborgsdistriktet och Skåne. Till det kommer fackförbund som Kommunal, S-föreningen Reformisterna och LO-ekonomerna. Även regeringspartnern Miljöpartiet gillar numera också fastighetsskatten, och så givetvis Vänsterpartiet.”

Socialdemokratin är på lägre nivå betydligt mer vänster än partiledning och statsråd. De som äger sin fastighet eller sin bostadsrätt är gynnade enligt traditionellt vänsterperspektiv. Tanken att få klämma åt villaägare ger ett lyckorus bland många på vänsterkanten.

Frågan är hur länge partiledningen kan stå emot starka känslor av avundsjuka. Nya Wermlands-Tidningen gör en rimlig analys. En fortsatt S-ledd regering efter valet 2022 innebär stor risk för högre skatter för dem som äger sina bostäder.